Erişilebilirlik

BM’den Uluslararası Topluma Çağrı


Suriye’de savaşan tarafların, altı yıldır süren savaşı sona erdirmek amacıyla görüşmeler yapmak için Cenevre’de biraraya geldikleri sırada BM Suriye İnsani Yardım Danışmanı Jan Egeland, Şam’ın Doğu Guta kasabasında kuşatma altındaki 500 kişinin bölgeden çıkartılması için uluslararası topluma çağrı yaptı. Doğu Guta’da sıkışıp kalan sivillerden 167’si çocuk.

Egeland, kasabanın hastanelerinde tedavi gören hasta ve yaralıların güvenle tahliye edilmesi için Suriye hükümetinin izninin beklendiği sırada dokuz kişinin hayatını kaybettiğini anlattı.

Egeland, haftalık insani yardım toplantısında Rusya, İran, Fransa ve Amerika’nın yardım sözü verdiğini belirtirken, bu ülkelerin başkente 40 dakika mesafedeki kasabadan çoğu kadın ve çocuklardan oluşan bir grubun tahliye edilmesini organize edememelerinin inanılmaz olacağını söyledi.

İsyancıların Şam yakınındaki son kalesi

İsyancıların başkent Şam yakınındaki son önemli kalesi Doğu Guta’da Rusya’nın Cenevre görüşmeleriyle eş zamanlı olarak önerdiği 48 saatlik ateşkese rağmen sadece Çarşamba günü ondan fazla havan topu atıldı.

Şam’daki çatışmaların merkezi olarak görülen Doğu Guta’da şu an 400 bin kişi yaşıyor. Geçen iki ayda BM konvoyları içerde sıkışıp kalan 400 bin sivilin 68 binine yardım ulaştırdı. Bunların 7 binine bu hafta Rusya arabulucukluğunda yapılan ateşkes sırasında erişildi.

Çocuklar yetersiz besleniyor

Kasabada çocuklar arasındaki kötü beslenme oranı nerdeyse yüzde 12. Yetkililer yüzde 10 değerini acil durum sınırı olarak değerlendiriyor.

Ateşkese rağmen kasabada sivil can kayıplarının çok fazla olduğuna dikkat çeken Egeland, 400 bin kişiye yiyecek ulaştırılabilmesi için çatışmasız ortam olması gerektiğini söyledi. Egeland, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye sınır ötesi yardımın devam etmesi için bir karar geçirmesini umduğunu da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG