Erişilebilirlik

BM’den Türkiye’ye İnsan Hakları Uyarısı


BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin

Birleşmiş Milletler’den insan hakları ve basın özgürlükleri konusunda Türkiye’ye sert bir uyarı geldi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, basın mensuplarıyla ilgili yargı süreci ve Cizre’de sivillere yönelik ateş açıldığı iddiası için ‘bağımsız soruşturma’ talebinde bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri El Hüseyin, Türkiye hakkında Güneydoğu’da güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlar ve basın özgürlüğünün durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ürdün Kraliyet ailesi kökenli El Hüseyin'in, Eylül 2014’ten bu yana yürüttüğü BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği süresince, Türkiye’ye hitaben ilk kez böylesine bir açıklama yapması dikkati çekti.

El Hüseyin açıklamasında, Türkiye’de, en temel sivil haklarına saygı duyulması çağrısında bulundu ve Cizre’de sivillere ateş açıldığı iddiasıyla ilgili “acilen” soruşturma gerektiğini ifade etti.

El Hüseyin ayrıca, Türkiye’deki gazetecilere yönelik süreçlere ilişkin de ciddi endişe duyduğunu vurguladı. El Hüseyin, kameraman Refik Tekin’in ‘bölücü terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla Mardin Devlet Hastanesi’ndeki odası başında polis bekletildiğini anımsatarak, “Zulmü görüntülemek suç değildir ama silahsız sivillere ateş açmak kesinlikle suçtur” ifadesini kullandı.

Refik Tekin’in 10 gün önce Cizre’de çektiği görüntülerin şok edici olduğunu da söyleyen El Hüseyin, bu görüntülerle birlikte akıllarda, Cizre’de ve Türkiye’nin güneydoğusunda neler yaşandığına ilişkin çok sayıda soru işareti oluştuğunu belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri El Hüseyin yaptığı yazılı açıklamada, ayrıca, Türkiye’nin silahsız ve sivil kişilere şiddet uyguladığını belirtilerek, şiddet uygulayan kişiler hakkında derhal soruşturma başlatılmasını da talep etti.

Türkiye’nin gazetecilere ve medya mensuplarına yönelik tutuklama veya dava süreçleri uygulandığını da kaydeden El Hüseyin, “Türkiye’nin ifade özgürlüğü hakkına riayet ettiğine ilişkin sorular artıyor” yorumunda bulundu.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün, ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalmaması gerektiğini de belirten El Hüseyin, “gazeteciler ve medya mensupları profesyonel görevleri nedeniyle tutuklanmamalı ya da soruşturmaya uğramamalı” mesajını verdi. El Hüseyin, temel insan hakları çerçevesinde gazeteciler, akademisyenler ve insan hakları savunucuları açısından hak kullanımlarına saygı duyulduğunun gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG