Erişilebilirlik

BM’den Türkiye’ye Gözaltı Tepkisi


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Elizabeth Throssell yaptığı açıklamada, “Türkiye'de insan hakları savunucularının keyfi bir şekilde tutuklanıp, gözaltına alınmalarından ciddi kaygılar taşıyoruz” dedi
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Elizabeth Throssell yaptığı açıklamada, “Türkiye'de insan hakları savunucularının keyfi bir şekilde tutuklanıp, gözaltına alınmalarından ciddi kaygılar taşıyoruz” dedi

Türkiye'de insan hakları alanında faaliyetler gösteren çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcisi ve üyesi 10 kişinin önceki gün Büyükada’da yaptıkları bir eğitim toplantısı sırasında polis tarafından gözaltına alınmasına uluslararası tepkiler sürüyor.

İnsan Halkarı Savunucularının Gözaltına Alınması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHRC) gözaltılar sonrasında yaptığı açıklamada, “Türkiye'de insan hakları savunucularının keyfi bir şekilde tutuklanıp, gözaltına alınmalarından ciddi kaygılar taşıyoruz” dedi.

“İnsan hakları savunucularının işkence ve insanlık dışı muamele görmelerinden korkuyoruz”

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, düzelenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, insan hakları savunucularının gözaltı sürelerinin yedi güne kadar uzatıldığı, silahlı terör örgütü üyeliği iddiaları üzerine sorguya çekilmekte oldukları bilgisinin geldiğine vurgu yaparak “Önemli ölçüde işkence görme veya diğer zalimce, insanlık dışı, onur kırıcı muamele riski altında olmalarından korkuyoruz” görüşünü savundu.

“Hükümet ifade özgürlüklerini suç haline getirdi”

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türk hükümetine, acilen insan hakları savunucularının, ülkede faaliyetlerini güven içinde ve korkusuzca yapacakları bir ortamın sağlanması çağrısında bulundu. Türkiye’de uygulanan terörle mücadele yasasının siyasi ve sivil haklarını barışçıl yolla aramaya çalışan kişileri ezmek için kullanıldığına işaret etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Türkiye’de yaklaşık bir yıldır devam eden OHAL uygulamasıyla, hükümetin barışçıl protestoları, ifade özgürlüklerini suç haline getirdiğini öne sürdü.

Türkiye’de son dönemde alınan acil kararlar ve uygulamaların uluslararası insan hakları standartlarını karşılamadığını belirterek, “İnsan hakları savunucuları susturulmamalı” belirtildi.

“Gülmen ve Özakça serbest bırakılıp işlerine iade edilsin”

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ayrıca Kanun Hükmünde Kararnameyle işlerinden atıldıktan sonra 119 gündür açlık grevi yapan, Mayıs ayında da tutuklanan öğretim görevlisi Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın acilen serbest bırakılıp, gecikmeksizin işlerine iade edilmelerini istedi.

BM’den Türkiye’ye Gözaltı Tepkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

HRW: “Derhal serbest bırakın”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW) Türkiye’de gözaltına alınan insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmasını istedi. HRW, yaptığı yazılı açıklamada İstanbul Büyükada’da bir eğitim toplantısına katılan insan hakları savunucularının silahlı bir örgüte üye oldukları gerekçesiyle herhangi bir delil olmaksızın gözaltına alındıklarını öne sürdü.

Williamson: “Türk devletinin yeni baskısı”

İnsan Hakları Gözlemevi Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, yaptığı açıklamada, bir eğitim çalışmasında Türkiye'nin önde gelen hak savunucularının gözaltına alınmasını, “Türk devletinin yeni bir baskısı” diye değerlendirdi.

Williamson, “Türk hükümeti, gözaltına aldığı insan hakları savunucularını derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmalı.

Onları neden terör üyeleri olarak soruşturduğunu konusunda da kamuoyuna bir açıklama yapmalıdır,” dedi. Williamson, insan hakları savunucularının hiç bir gerekçe olmaksızın keyfi bir şekilde gözaltına alındığını belirterek, "Türk devletinin insan haklarına saldırısının ne kadar ileri noktalara gidebileceğine tanıklık ediyoruz" dedi.

Uluslararası Af Örgütü de derhal serbest bırakılmalarını istedi

Uluslararası Af Örgütü de Cuma günü İstanbul’da gözaltına alınan bölge direktörü ve diğer insan hakları örgütleri üyelerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Örgütün Genel Sekreteri Salil Shetty Af Örgütü’nün gözaltılarla ilgili Türk yetkilerle görüşmenin yollarını aradığını belirtti. Shetty, insan hakları savunucularının gözaltında olmalarına bir neden olmadığını da kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü: "Derhal Serbest Bırakılsınlar"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG