Erişilebilirlik

BM’den IKBY İçin ‘İtidal’ Çağrısı


Birleşmiş Milletler, Kuzey Irak Kürt bölgesinde güvenlik güçlerinin maaş ödemelerindeki gecikme, yetersiz hizmet ve yolsuzluğu protesto edenlere müdahale ederek ölüm ve yaralanmalara neden olmasının ardından sükunet ve itidal çağrısında bulundu.

Kısaca UNAMI olarak bilinen BM Irak Yardım Komisyonu yaptığı açıklamada, Kürt güvenlik güçlerinden “göstericilere karşı azami itidal göstermelerinin istendiğini” belirtti.

Açıklamada, göstericilere de, kamu malı ve özel mülkiyeti tahrip etme dahil her türlü şiddet eyleminden kaçınmaları çağrısı yapıldı.

Ranya Belediye Başkanı Hiwa Qarani, Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, protestolarda en az iki sivilin öldüğünü, 80 kişinin de yaralandığını kaydetti. Qarani, olayla ilgili soruşturma başlatılacağını açıkladı.

UNAMI da, şiddet ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu belirtti.

Bu arada Reuters’ın haberine göre, önde gelen Kürt muhalefet grubu Goran, yarı özerk Kürt Bölgesel Yönetimi’nde görev yapan bakanlarını geri çekti ve parti mensubu Yusuf Muhammed de meclis başkanlığından istifa etti.

Süleymaniye kentinde önceki gün, öğretmenlerin maaş protestosuyla başlayan olaylar, kısa sürede Halepçe, Kıfri, Ranya ve Pencewin kasabalarına da sıçradı. Süleymaniye’nin Ranya kasabasında göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti. Anadolu Ajansı’na göre müdahaleler sırasında 5 kişi öldü, 93 kişi yaralandı. Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı kaynaklarsa ölü sayısının altı olduğunu söyledi. Göstericiler, hükümet düşünceye kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG