Erişilebilirlik

BM’den Halep’e Acil Yardım Çağrısı


Suriye’de rejim, Halep’in güneyi ve batısında muhaliflerin elindeki stratejik ikmal yolunu geri almak için harekete geçti. Suriye ordusu ve Lübnan Hizbullah’ının takviye güç getirmesi üzerine devlet televizyonu gönüllü savaşçılara çağrı yaptı.

Halep’in güneyinde Han Asel, Han Toman, Atareb ve Sarmade kırsallarında yoğun çatışmalar sürüyor. Şehre yardım koridorunu elinde tutan muhalif güçlere yönelik Rusya’nın hava saldırıları düzenlediği haberleri geliyor.

Hükümet medyasına göre, Suriye ordusu ve milis müttefikler, Halep’in güneyinde yıkılmış bir yerleşim bölgesinde ilerleyen muhalifleri durdurdu ve zırhlı araçlarını tahrip etti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler, yaz sıcaklarının kavurduğu Halep’te zarar gören su ve elektrik altyapısının tamiri için insani ateşkes çağrısı yaptı.

Devlet televizyonuna konuşan bir hükümet yetkilisi, morallerin yüksek olduğunu söyledi. Arap medyası ise Halep’in hükümet kontrolündeki bölgelerinde panik yaşandığını ve muhaliflerin şehri ablukaya alması korkusu nedeniyle gıda fiyatlarının arttığını bildiriyor.

Suriyeli muhalif liderlerden Enes el-Abda, Halep’in batısında rejim kontrolündeki bölgeyi yeniden ele geçirmeye başladıklarını savundu. El-Abda düzenlediği basın toplantısında hükümet güçlerine “Çok geç olmadan teslim olun” çağrısı yaptı.

Beyrut Amerikan Üniversitesi siyaset uzmanlarından Hilal Hasan ise Halep’te ne rejimin ne de muhaliflerin büyük bir ilerleme sağlayabildiğini söylüyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Hasan “Halep’teki savaşta hükümet güçleri ya da müttefiklerinin saldırıları ya da karşı saldırılarına rağmen, iki tarafın da üstünlük sağlayabileceğine inanmıyorum” diyor.

“Tüm yerel güçlerin kaybedeceği, bölgesel ve uluslararası aktörlerin de desteklediği bir çözümle tüm kazançların taraflar arasında dağıtılacağı bir denge sağlanmalı” diye konuşan Hilal Hasan, taraflardan birinin kesin bir zaferinin, müzakere edilmiş bir anlaşma olasılığını olanaksızlaştıracağını da savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG