Erişilebilirlik

BM’den Ateşkes Çağrısı


BM Güvenlik Konseyi, İsrail ile Hamas arasında “derhal ve önkoşulsuz” olarak ateşkes sağlanmasını isteyen bir bildiriyi kabul etti. Filistin karar tasarısı çıkarılmadığı için, İsrail ise bildiri metninde Hamas’ın saldırılarına değinilmediği için BM’yi eleştirdi

BM Güvenlik Konseyi, İsrail ile Hamas arasında “derhal ve önkoşulsuz” olarak ateşkes sağlanmasını isteyen bir bildiriyi kabul etti.

BM metninde taraflara “uzun süreli ve tamamen şartlarına riayet edilen” bir ateşkese varmaları konusunda çağrıda bulunuluyor, Gazze’de yaşayanlara acil insani yardım sağlanması gerektiğine dikkat çekiliyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin bildirisi, üç hafta önce başlayan çatışmalar sırasında varılan ateşkes anlaşmalarının başarısızlığa uğraması sonrasında kabul edildi.

Filistin’in BM nezdindeki büyükelçisi Riyad Mansur, yayınlanan bildirinin uzun süreli ateşkese varılmasında etkili olmasını beklediklerini söyledi ancak Güvenlik Konseyi’ni “İsrail’in saldırgan tutumu” karşısında bir karar tasarısı çıkarmadığı için eleştirdi.

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise Hamas’ın İsrail’e 2.500 roket attığını, İsrail’in bu saldırılara maruz kaldığı için karşılık vermek zorunda kaldığını kaydetti.

Prosor da, BM bildirisinde Hamas’ın roket saldırılarına ve İsrail’in kendini savunma hakkına değinilmediği için eleştirdi.

Başta Başkan Barack Obama olmak üzere dünya liderleri çatışmaları kalıcı şekilde sona erdirmeyi girişimlerini sürdürüyor.

Obama, dün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu telefonla arayarak sivil ölümleri konusundaki kaygısını dile getirdi, İsrail’in güvenliğini sağlaması gerektiğinin altını çizdi ve Gazze’deki insani krizin hafifletilmesinin önemini vurguladı.

İsrail ile Hamas militanları arasındaki çatışmalar nedeniyle çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.100 Filistinli öldü, İsrail ise 43 askerle üç sivilin öldüğünü açıkladı.

Dün Amerikan televizyonlarına çıkan Netanyahu, dünya kamuoyunun İsrail’i suçladığının farkında olduğunu söyledi ancak, Hamas roketlerine karşı halkın can güvenliğini sağlamak için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını kaydetti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG