Erişilebilirlik

BM’de Suriye Barış Görüşmelerini Yeniden Başlatma Umudu


Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, çıkmaza giren Suriye barış görüşmelerinin yeniden başlamasının, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında bugün yapılan görüşmenin sonucuna bağlı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler, bu ayın sonunda Suriye barış görüşmelerinin üçüncü turunu başlatmayı amaçlıyor. İlk iki tur, başarısızlıkla sona ermişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Amerika ve Rusya dışişleri bakanları arasındaki görüşmenin sonucuna ilişkin kaygılarını gizleme gereği duymuyor.

Staffan de Mistura, ”Cenevre’deki görüşmenin etkisi büyük. Suriye’deki siyasi süreci yeniden başlatmak için Birleşmiş Milletler’in siyasi girişimlerini sunmayı planlıyorum” şeklinde konuştu.

Suriye’de beş yıldır süren iç savaş, yarım milyon can aldı. 11 milyon Suriyeli evlerini terketmek zorunda kaldı. Bu gelişmeler, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı en büyük mülteci krizini tetikledi.

Barış görüşmelerinin rayına oturup-oturmadığına dair soru işaretleri kafaları kurcalarken Staffan de Mistura, Halep’e insani yardım ulaştırmak amacıyla kentte 48 saatlik ateşkes ilan edilmesi çağrısını yineliyor.

BM Özel Temsilcisi, savaşan tarafların ateşkes ilan etmesinin ve BM yardım konvoylarının Halep’te mahsur kalan 2 milyon insana yardım götürmesinin hayati önem taşıdığını vurguluyor. De Mistura’ya göre Halep’e acil yardım ulaştırmak, siyasi sürecin ilerlemesine de yardım edecek.

BM Suriye Özel Temsilcisi, ”48 saatlik ateşkes istiyoruz. Bu konuda ısrarcıyız. Rusya, bu çağrımıza ‘evet’ yanıtı verdi. Diğer tarafların da aynı yanıtı vermesini bekliyoruz. Biz hazırız. Kamyonlarımız hazır. Ateşkes ilan edilir edilmez yola çıkabiliriz,” diyor.

Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün telefonda yaptıkları görüşmede, Halep’e insani yardım sevkinin hızlandırılması konusunda fikir birliğine vardığını açıklamışlardı.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, her hafta 48 saatlik ateşkes talebinde bulunuyor. Bu sayede isyancıların elindeki Halep’in doğu kesimlerinde mahsur kaşan 80 bin Suriyeli’ye 20 kamyonluk gıda yardımı yapılması planlanıyor. Yetkililer, aynı anda Suriye hükümetinin kontrolündeki Batı Halep’te de yardım dağıtılmasının planlandığını bildiriyor.

Haftalık ateşkes uygulaması sayesinde Halep’in güneyinde bulunan ve bir milyon 800 bin kişiye elektrik enerjisi sağlayan elektrik santralının ve Halep’in doğu ve batısına su taşıyan pompanın onarımına başlanması planlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG