Erişilebilirlik

BM’de Kuzey Kore Oturumu


Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkesinin bir kıtalararası balistik füzeyi ilk kez başarıyla denemesinden övgüyle bahsetti.

Rejime ait Kore Merkez Haber Ajansı’na (KCNA) göre, Kim bir grup bilimadamı ve teknisyene hitabında, Amerika’nın bağımsızlık yıldönümünü kutladığı bir günde “hediyeler paketi almaktan hoşlanmayacağını” söyledi.

Kuzey Kore, Hwasong-14 adı verilen füzeyi Çin sınırı yakınındaki bir havaalanından fırlattı. Kuzey Kore Savunma Bilim Akademisi, Hwasong-14’ün 933 kilometre yol aldığını ve 2 bin 802 kilometre yüksekliğe ulaştığını bildirdi. Füzenin 39 dakika süren uçuşun ardından Japonya Denizi’ne düştüğü belirtildi.

Amerikalı uzmanlar, füzenin Alaska’ya ulaşabilecek potansiyele sahip göründüğünü kaydediyor.

Kore Merkez Haber Ajansı (KCNA) “yüzünde gülücükler saçan” Kim Jong Un’un, bilimadamlarından “Yankee’lere (Amerikalılar’a) sık sık büyük ve küçük ‘hediye paketleri’ göndermelerini” istediğini yazdı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yaptığı yazılı açıklamada. Kuzey Kore’nin füze denemesinin, “ABD, müttefikleri, ortakları ve dünyaya yönelik tehditte yeni bir tırmanışı temsil ettiğini” belirtti.

Tillerson, Pyongyang’ın yol açtığı tehdidi önlemek için küresel boyutta eyleme geçilmesine ihtiyaç olduğunu kaydediyor. Amerikalı bakan, Kuzey Koreli misafir işçileri ağırlayan, Kuzey’e ekonomik ya da askeri yardımlar sağlayan, ya da Pyongyang’a karşı BM kararlarını hayata geçirmeyen her ülkenin “tehlikeli bir rejime yardım ettiğini ve suça ortak olduğunu” ifade etti.

Acil oturum

Pentagon Sözcüsü Dana White, Salı günkü füze denemesinin “Kuzey Kore’nin ABD ve müttefiklerine tehdit oluşturduğunu göstermeye devam ettiğini” söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in bir sözcüsü de, Pyongyang’ı kınayarak, füze denemesinin , “BM Güvenlik Konseyi kararlarının pişkince ihlallerinden biri daha olduğunu ve gerilimde tehlikeli bir tırmanışa neden olduğunu” belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore krizi konusunda bugün kapalı kapılar ardında acil toplanma kararı aldı. Tillerson da, Kuzey Kore’ye karşı daha güçlü tedbirlerin devreye sokulacağını açıkladı.

Bu arada Güney Kore’de, ABD ve Güney Kore ordusu ortak bir füze tatbikatı düzenledi. Kuzey Kore’nin denemesinden saatler sonra yapılan güç gösterisi niteliğindeki tatbikatın, “Kuzey Kore’nin istikrar bozucu ve yasadışı eylemlerine” karşı koyma niyeti taşıdığı kaydedildi.

Ortak açıklamada, “ABD’nin tehditler karşısında Kore Cumhuriyeti’nin savunmasına olan bağlılığı çok kuvvetlidir” ifadesi kullanıldı.

Japon Denizi’nde Hwasong-14’ün düştüğü nokta Japonya’nın özel ekonomik bölgesinin içinde yer alıyor. Bu gelişme sadece Tokyo’yu değil, müttefikini kontrol altında tutmayı başaramadığı görünen Çin’i de kızdırdı.

Çin’den itidal çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Pekin’in Kore yarımadasındaki sorunlara çözüm bulma yolunda “aralıksız çabalar” sergilediğini söyledi. Çin’in rolünü “olmazsa olmaz” olarak niteleyen Geng, tüm taraflara gerilimleri hızlıca düşürmek için itidal göstermeleri çağrısında bulundu.

Geng, “Çin, Kuzey Kore’yi, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden eylemlerden kaçınmaya ve bunun yerine diyalog ve müzakerelere geri dönmek için gerekli koşulları yaratmaya çağırır” ifadesini kullandı.

Başkan Donald Trump’ın Çin’e, Kuzey Kore’nin nükleer emellerini dizginlemek için daha da çaba ortaya koyması yönünde baskı yapması bekleniyor. Trump yakın geçmişteki bir açıklamasında, Çin Devlet Başkanı’nın Kuzey Kore’yi dizginlemeye yardımcı olma çabalarını “çok takdir ettiğini” belirtmiş, “Ancak işe yaramadı. En azından biliyorum ki Çin uğraştı” demişti.

Trump dün paylaştığı Twitter mesajında da, “Belki Çin Kuzey Kore üzerinde daha fazla ağırlık koyan ve bu saçmalığı kesin surette sonlandırır” ifadesini kullanmıştı.

Başkan Trump bugün paylaştığı son mesajında ise, Çin'i Kuzey Kore'yle ticaretini artırdğı gerekçesiyle ağır eleştirdi. Trump, Çin ve Kuzey Kore arasındaki ticaret ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 40 düzeyinde arttı. Güya Çin bizimle çalışıyor ama bir şans vermeliydik!" diye yazdı.

Pekin’deki Renmin Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü Çeng Şiaohe, Çin’in ne gibi adımlar atmak isteyeceğine ya da BM’nin nasıl bir yanıt vereceğine dair bir şey söylemek için daha erken olduğu görüşünü dile getirdi.

Çeng, “Eğer yeni yaptırımlar onaylanırsa, Kuzey Kore’ye yönelik turizm, iş gücü ihracatı ve Kuzey Kore’ye ait petro-kimya ürünlerine yasaklar gibi yeni tedbirleri de içermeli. Tüm bunlar Güvenlik Konseyi’nin tartışabileceği olası tedbirler” diye konuştu.

Çin, petrol gibi hayati ihraç ürünlerinin Kuzey’e ihracatını kesmede bugüne kadar isteksiz davrandı. Nedeni de, bunun Kim’in rejiminin çökmesine yol açması ihtimali ve bunun da hesapsız neticeleri beraberinde getirmesi ya da Kim’in, kaybedecek hiçbir şeyi olmadığı inancıyla Seul’a doğrudan askeri bir eylem düzenleyebilecek olması.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG