Erişilebilirlik

BM Cenevre’ye Kimleri Davet Etti?


Birleşmiş Milletler, barış görüşmelerinde yer alacak taraflara gönderdiği davet mektubunda, Cuma günü İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacağı açıklanan görüşmelere katılmalarını istedi. Birleşmiş Milletler kulislerinde bugün en fazla sorulan soru, ”BM Cenevre’ye kimleri davet etti?” oldu.

Kimlerin davet edildiği yönündeki sorular, Suriye’de barışı sağlamak için arabuluculuk görevi üstlenen BM tarafından resmi olarak yanıtlanmadı ancak çelişkili bilgi ve açıklamaların fazlalığı masada olma mücadelesinin hala sürdüğü yönünde görüşleri kuvvetlendirdi.

BM kimleri davet ettiğini açıklamıyor

BM Güvenlik Konseyi adına hareket eden Suriye Özel Temsilcisi Staffan Mistura, dün Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında görüşmelerin Cuma günü Cenevre’de yapılacağını açıklamış, ancak kimlerin davet edildiği yönündeki soruları da yanıtsız kalmıştı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Mistura, görüşmelerin Cuma günü başlaması yönünde umudunu koruduğunu davet mektuplarının bugün gönderileceğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stefan Dudjarric, bugün düzenlendiği basın toplantısında da gazetecilerin kimlerin davet edildiği yönünde çeşitli sorularını cevapsız bıraktı. Sözcü, Cuma günü Cenevre’de yapılacak Suriye barış görüşmelerinle ilgili çalışmaların Güvenlik Konseyi adına özel temsilci Mistura ve ofisi tarafından Cenevre’de sürdürüldüğünü gerekli açıklamaların bu ekip tarafından yapılacağı söyledi.

PYD davet almadık

Cenevre’de masada olup olmayacağı en fazla tartışılan PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim, Reuters haber ajansına yaptığı ilk açıklamada, Cenevre’ye davet edileceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Cenevre'deki görüşmeler konusunda "Eğer PYD davet edilmişse boykot ederiz" çıkışının ardından, çeşitli yayın kuruluşlarına yeni değerlendirmelerde bulunan Müslim, Cenevre'de yapılacak görüşmelere katılmak için herhangi bir davet almadığını söyledi. Müslim, Türkiye’nin masada PYD’nin olması konusunda engel çıkarttığını vurguladı. Müslim, taraflar dışlanırsa Cenevre görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanır,” dedi.

Cenevre görüşmeleri Güvenlik Konseyinin kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 18 Aralık’ta yapılan oturumunda savaşın sürdüğü Suriye’de ateşkesi sağlamak, seçimlere götürecek geçici hükümeti kurulması, yeni anayasa hazırlanması ve seçimlere gidilmesini karar tasarısını oybirliğiyle kabul etmişti.

Kararda,Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda Suriye hükümeti ve muhalefet arasında siyasi müzakerelerin başlatılacağı açıklanmıştı. Cenevre barış görüşmeleri Birleşmiş Güvenlik Konseyi’nde alınan ve bağlayıcı olan bu karar çerçevesinde yapılacak.

Görüş ayrılıkları sürüyor

Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Suriye’de ateşkesi ve ülkede kalıcı barışı sağlamak için kabul edilen kararın ardından, taraflar arasında barış görüşmelerinde masada kimlerin yer alacağı konusunda görüş ayrılıkları sürmüştü.

Güvenlik Konseyi kararında yapılacak görüşmelere kimlerin katılıp katılmayacağı ise belirtilmemişti. Görüş ayrılıkları nedeniyle,Güvenlik Konseyi kararında belirtilmeyen bir ayrıntı da kimlerin ve hangi grupların terörist olarak adlandırılacağıydı. Daha önce 25 Ocak’ta, Cenevre’de yapılacağı açıklanan barış görüşmeleri, tarafların ihtilaf ve fikir ayrılıkları nedeniyle Cuma gününe ertelenmişti. Görüş ayrılıkları, belirsizlikler ve kimlerin masada olacağı tartışmaları eğer barış görüşmeleri gerçekleşirse toplantının yapılacağı Cuma gününe kadar süreceğe benziyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG