Erişilebilirlik

BM Burma'da Gerginliğin Tırmanmasından Endişeli


Artan şiddet olaylarından kaçan Arakanlılar
Artan şiddet olaylarından kaçan Arakanlılar

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cuma günü Burma’nın Arakan eyaletinde çok sayıda kişinin ölümüne yol açan şiddet olaylarını kınadı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres’in ağzından yayınladığı mesajda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerini sundu, yaralıların da hızla iyileşmesi temennisinde bulundu. Dujarric, şiddet olaylarıyla ilgili olarak, “Bu asla kabul edilemez, (Genel Sekreter) tüm bu şiddet olaylarından sorumlu kişilerin hızla adalete teslim edilmesini umuyor" dedi.

Sözcü Dujarric, genel sekreterin Arakan’daki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek, bölgede hızla artan gerginliğin tırmanmasından kaygı duyulduğunu sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Dujarric, ülkede yaşanan şiddet olaylarının temel nedenlerinin özellikle etnik kimlik ve ayrımcılık olduğunun altını çizerek Genel Sekreter Guterres’in Arakan’daki tüm toplulukları barışa çağırdığını kaydetti.

Dessallien: ‘Tarafları diyalog ve barışçı yollardan sorunları çözmeye davet ediyoruz’

Birleşmiş Milletler Burma Temsilcisi Renata Lok-Dessallien yaptığı yazılı açıklamada, gelişmeleri yakından izleyip yetkilerle temaslarını sürdüklerini bildirdi.

Dessallien, “Arakan eyaletinin kuzey bölgelerinde Burma güvenlik güçlerine karşı düzenlenen koordine saldırıları en sert bir şekilde kınıyoruz. Yaslı ailelere başsağlığı, yaralılara hızlı bir şekilde şifa diliyoruz. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya, sivilleri korumaya, kanun ve düzeni sağlamaya ve diyalog ve barışçı yollarla sorunları çözmeye davet ediyoruz. " dedi.

Erdoğan: ‘Myanmar'da Müslümanlara yapılan zulümleri BM Genel Kurulu’nda gündeme getireceğiz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da önümüzdeki ay New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında Arakan ve Burma’da Müslümanlara yapılan zulümleri gündeme getireceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maalesef Myanmar (Burma), Arakan. Bu olay aslında Ahmet Bey’in başbakanlığı döneminde eşimle beraber bir Arakan ziyaretim olmuştu. Yetkililerle görüşme yapıldı. O günden bugüne sağlıklı bir netice aldığımızı söyleyemem. Birleşmiş Milletler kanalıyla da biz bu süreci takip ettik. Bizim STK'larımızın burada çalışmaları var, maalesef dünya Myanmar'a kör ve sağır. Bangladeş'teki son olay ise çok daha acımasız. Bize gelen rakamlar, 3 bin civarında insanın mağdur edildiği, hatta ölmesine neden olan bazı adımların atıldığı istikametinde. Biz bunu ağır, şiddetli şekilde kınıyoruz. Takibini ilgili uluslararası kurumlar vasıtasıyla dile getireceğiz. Eylül ayının 18'inden itibaren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var, orada da bunu gündeme getireceğiz,” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG