Erişilebilirlik

BM: "Buça’da Gördüklerimiz Korkunç”


BM Acil Yardım Koordinatörü ve İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths Ukrayna'yı ziyaret etti
BM Acil Yardım Koordinatörü ve İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths Ukrayna'yı ziyaret etti

NEW YORK - BM Acil Yardım Koordinatörü ve İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in, Ukrayna'nın başkenti Kiev ile Buça ve Irpin kentlerini ziyaret ettiği bildirildi. BM sözcüsü, Griffiths’in Buça'da tanık olduğu manzaraları "korkunç" olarak nitelediğini ve soruşturma talebini yinelediğini açıkladı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths’in Ukrayna'daki temaslarına Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olha Stefanishyna eşlik ettiğini söyledi. Sözcü, Griffiths'in, plastik torbalara sarılı cesetler, toplu mezar, yıkılan onlarca apartman ve ev, sokaklarda yanmış arabalar gibi manzaralara bizzat tanık olduğunu aktardı.

Sözcü Dujarric, Griffiths’in Buça kentinde yaşananlarla ilgili olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, etkin biçimde hesap sorulmasını sağlamak için acil ve bağımsız bir soruşturma çağrısını da yinelediğini ifade etti.

Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths'in Ukrayna temaslarıyla ilgili gazetecilere bilgi veren Dujarric, “Griffiths, Buça'dan Kiev'e gitti ve burada Başbakan Denys Shmyhal, Başbakan Yardımcısı Olha Stefanyshyna, diğer Başbakan Yardımcısı Irina Vereschuk, Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzhaparova'yla görüştü. Griffiths, sivilleri koruma ve insani yardıma ihtiyacı olan herkese mümkün olan en kısa sürede ulaşıp yardımcı olma taahhüdümüzü yineledi. Griffiths, bizim ve ortaklarımızın sağladığı yardımın en az 2 milyon kişiye ulaştığını, insani yardım konvoylarının, Sumi, Harkiv de dahil olmak üzere çatışmadan en çok etkilenen bölgelerden bazılarında çaresiz durumdaki binlerce kişiye ulaşmak için seferber edildiğini Ukraynalı yetkililere ifade etti. Ayrıca Ukrayna'daki liderlerden ülkede son zamanlarda giderek artan BM’nin insani yardım çabaları hakkında ilk elden görüşler aldı” diye konuştu.

Sözcü Dujarric, BM kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının Ukrayna’daki insani yardım operasyonlarını önemli ölçüde arttırdığını belirterek, "İnsani yardım çalışanları, yardım dağıtımını genişletmek için yorulmadan çalışıyorlar. Bununla birlikte, en çok yardıma ihtiyacı olanlara ulaşmak için, tarafların güvenli geçiş ve insani ateşkes için bizimle iletişime geçmesi çok önemlidir. Finansman tarafındaysa 1,1 milyar dolarlık yardım hedefimizin yüzde 58’ini sağladık. Şu ana kadar 657 milyon dolar elimize geçti” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG