Erişilebilirlik

BM: 'Assange Serbest Bırakılsın'


Birleşmiş Milletler, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın 2012’den beri keyfi olarak gözaltında tutulduğuna karar verdi ve serbest bırakılmasını istedi. Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu tarafından alınan karar öncesinde Assange, Birleşmiş Milletler hükmünün aleyhinde olması durumunda İngiltere polisine teslim olacağını açıklamıştı. Birleşmiş Millerler kararının bağlayıcı bir etkisi yok. İngiltere, 2012’de Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınan Assange’ı büyükelçilik dışına ayak bastığı anda tutuklayacağını ve tecavüz suçlamasıyla yargılanacağı İsveç’e teslim edeceğini yineledi.

Karar Julian Assange için suçsuzluğunun kanıtlanması anlamına geliyor. Ekvador Büyükelçiliği’nde kalan Assange, hala tutuklanmaktan korkuyor. Assange, bu kararın nihai olduğunu ve temyize götürülme imkanının olmadığını da dile getirdi.

İngiltere ve Assange’ı tecavüzle yargılamak isteyen İsveç aynı görüşte değil ve bu kararı reddediyor.

Birleşmiş Milletler çalışma grubu, Julian Assange’ın özgürlüğünün elinden alınma şeklinin, bir keyif gözaltı türü olduğuna karar verdi. Çalışma grubu, Assange için serbest bırakılma ve tazminat istedi.

2010 yılında Wikileaks web sitesinin, yüzbinlerce gizli diplomatik ve askeri bilgiyi sızdırmasına kızan Amerika, sitenin kurucusu Assange’a hukuk savaşı açtı. Wikileaks’in paylaştığı dosyalardan birinde, 2007 yılında Amerikan ordusunun Bağdat’ta düzenlediği saldırıya ait video görüntüleri de var. Saldırıda, aralarında Reuter haber ajansından iki muhabirin de bulunduğu 12 kişi öldü.

BM kararının yasal bağlayıcılığı yok. İngiltere, Assange’ın gözaltına alınmadığını, Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınma talebinde bulunduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler’den iyi haber alan Assange’ın İngiltere’de tutuklanma, İsveç’te tecavüz soruşturması ve Amerika’da yargılanma korkusu hala devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG