Erişilebilirlik

Bitkisel Yağın Yeri Artık Sadece Mutfak Değil


Biyoyakıt doğaya daha az zarar veren bir alternatif olarak son yıllarda öne çıkıyor
Biyoyakıt doğaya daha az zarar veren bir alternatif olarak son yıllarda öne çıkıyor

Alternatif enerji kaynakları arasında bitkisel yağ, petrolün yerine en çok kullanılan seçenek haline gelmeye başladı. Soya fasulyesi, kanola ya da diğer bitkisel yağlar dizel yakıtı yerine kullanılabiliyor. Başkent Washington yakınlarındaki bir şirket, kızartmalık yağları kendi üretiyor ve atık yağı geri alarak biyodizel yakıt haline getiriyor. Şirket yerel düzeydeki bu üretimin her yerde yaygınlaşabileceğini savunuyor.

Virginia eyaletinin Winchester kasabasındaki bu restoranda yemeklerin yanında en çok patates kızartması veriliyor. Restoran işletmecisi Chris Bennet kızartma yağını, yakındaki Shenandoah Tarım Ürünleri şirketinden alıyor.

Restoranda kullanılan atık yağ daha sonra aynı şirkete veriliyor. Chris Bennett, “Bu yağ biyodizel yakıtı haline getirilecek,” diyor.

Çevreye uyum önemli

Biyodizel, bitkisel yağdan çıkıyor. Shenandoah şirketi, araçlarını bu yakıtla çalıştırıyor. Şirketin müdürü Diane Kearns, “Herşey aslında büyük resmin bir parçası. Eğer her şeyi kalıcı ve çevreye uyumlu bir şekilde yaparsak, bunun çok büyük yararı olur. Tüm bunları yaparken ekonomik olmaya da dikkat etmek gerek,” diyor.

Çevrede banliyöler büyüdükçe tarım alanları da daralıyor. Kearns yerel düzeyde tarımı çevreye duyarlı bir şekilde sürdürmek istiyor, bundan dolayı da biyoyakıt üretimi sağlayacak ürünlere yönelmiş. Kendisi bu işi kar amaçlı yapmadığını söylüyor: “Sonuçta bu işten milyonlarca dolar kazanmıyorsunuz. Amaç yerel tarımı güçlendirmek ve bunu sürdürülebilir hale getirmek.”

Biyodizel sektörü büyüyen bir alan. Kearns ve ortakları farklı bir konumda. Kearns kanola üretiyor, ortağı Josh Leidhecker ise bunu kızartma yağı haline getirip yerel lokantalara pazarlıyor.

Sistem seyyar, kimyasal işlem basit

Atık yağ daha sonra aynı fabrikaya geri dönüyor ve Leidhecker’ın kendi tasarladığı ve yaptığı özel sistemde biyoyakıt haline getiriliyor.

Ledihecker, “Ben mühendis olarak eğitim görmedim, ama sezgilerim sayesinde kendimi mühendis kadar geliştirdim,” diyor.

Leidhecker, bunları traktörünün römorkuna koymanın bile yolunu icat etmiş: “Ürünümüzü istediğimiz yerde işleyip satabilmek için seyyar bir sistem geliştirdik.”

Sistem seyyar, kimyasal işlemse basit. Yağ çekirdeğini işlemek çok kolay.

Kearns bu sistemin ekonomik olduğunu da söylüyor. En azından üretim maliyetini, normal motorin fiyatına düşürebilmişler.

Kearns, “Kar oranı çok düşük, maliyet neredeyse aynı,” diyor.

Çok nadiren de olsa, ürettikleri biyodizeli, motorin fiyatının altında satabilme imkanına sahip olmuşlar.

Chris Bennett, “Bu çok iyi bir fikir. Hem çevreye yararlı, hem de para tasarruf edebiliyoruz,” diyor.

Biyodizel, yerel tarımcılara da yarar sağlıyor.


XS
SM
MD
LG