Erişilebilirlik

Bitkiler Küresel Gıda Krizinin Çözümü Olabilir mi?


Bitkiler Küresel Gıda Krizinin Çözümü Olabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Din, etik ya da sağlık gerekçeleriyle et yemeyi reddedenler, biraz yaratıcılıkla vejeteryan seçeneklere sofralarında rahatlıkla yer verebiliyor. Bitkiler, küresel gıda krizinin çözümünün de anahtarı olabilir. Teknolojik gelişmeler, bitki bazlı yeni gıdaların bu soruna çözüm getirmesini amaçlıyor. Çoğu California’da bulunan birçok firmanın ürünleri, gerek Amerika’da gerekse başka ülkelerdeki süpermarketlerde satılıyor.

Bu, sıradan bir mutfak değil. Şefler, alışılmışın dışında kaynaklar kullanarak yumurta gibi gündelik gıdaları yeniden yaratıyor.

“Gıda sistemi içinde tamamen farklı içeriklere yer vermek, Ay’da yürümek gibi. Daha önce kimsenin yapmadığı bir işi yapıyoruz. Bu da oldukça zor.”

San Francisco’daki Hampton Creek firması robot teknolojisi sayesinde farklı bölgelerdeki bitkileri tanımlıyor ve geleneksel olarak hayvan kaynaklı olan gıdaları yeniden yaratıyor.

Örneğin mayonez.

“Farklı moleküler özelliklere bakıyor ve moleküler seviyedeki etkileşimleri belirliyoruz. Yeni bir içeriğin kekin kabarmasını sağlayıp sağlamadığını, mayonezin tadını güzelleştirip güzelleştirmediğini, kurabiyenin kıvamını tutturup tutturmadığını inceliyoruz.”

“Tarama yöntemleri ve veri bilimi, bu yeni teknolojinin hayata geçirilmesine imkan veriyor.”

Hampton Creek ürünlerini Amerika, Meksika ve Hong Kong’daki süpermarketlerde bulmak mümkün.

Bifteğe benzeyen bu köfte, Los Angeles’taki Beyond Meat firmasının laboratuarlarında yaratıldı. Eti moleküllerine ayıran uzmanlar, sarı bezelye ve soya proteinleri kullanarak hamburger köftesi üretti.

Uzmanlar, ette bulunan özellikleri bitkilerin dünyasında arıyor, pancar gibi bitkileri kullanarak bitkisel protein bazlı yeni gıdalar üretiyor.

“Bitkisel maddeler kullanıyoruz. Isıtma, soğutma, basınç gibi işlemlerle proteinleri yeniden biraraya getiriyoruz. Böylece bitkiler, hayvan kaslarının lifli dokusuna sahip oluyor.”

Peki bitkiler, küresel gıda krizinin çözümü olabilir mi?

“Asya, Afrika ve Hindistan’da hayvansal protein tüketiminin arttığı görülüyor. Küresel çapta bu talebi karşılayabileceğimizi sanmıyorum.”

“Gıda güvenliği, iklim değişikliği ve başka nedenler yüzünden ciddi bir sorun haline geliyor. Artan nüfusun kaliteli beslenmesini sağlamak için elimizdeki kaynakları arttırırsak gıda krizi riskini yokedebiliriz.”

Gıda sektöründeki şirketlere göre, alternatif protein kaynakları aramak, modası geçecek bir eğilimden çok küresel gıda krizine kapsamlı bir çözüm getirebilecek bir girişim olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG