Erişilebilirlik

Birliğin Durumu Konuşmasından Beklentiler


Birliğin Durumu Konuşmasından Beklentiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Başkan Obama, görev süresi dolmadan önce yedinci ve son Birliğin Durumu konuşmasını bu akşam yapacak. Obama, konuşmasında, sadece başkanlık makamında geçireceği kısıtlı süre için değil, gelecek için Amerika’yla ilgili iyimser vizyonunu açıklayacağını söylüyor. Peki Başkan Obama konuşmasında hangi konulara değinecek?

Başkan Obama, ”Yedi yıl önce krizin ortasında göreve geldiğimden bu yana bir yıl sonrası için hiç bu kadar iyimser olmamıştım” şeklinde konuluşuyor.

Obama sadece 2016 için değil gelecek için de iyimser.

Beyaz Saray yetkilileri bu iyimserliğin Obama’nın bu akşamki konuşmasına yansıyacağını söylüyor.

Obama, geçtiğimiz yılki konuşmasında siber güvenliği arttırmaya, iki yıllık meslek okullarının ücretsiz hale getirilmesine değinmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’a göre Obama bu yılki konuşmasında Amerika için uzun vadeli öngörülerine yer verecek, başkanlık seçim kampanyasına ve kamuoyu yoklamalarına hakim olan kötümser havayı dağıtmaya çalışacak: ”Başkanlık seçim kampanyasında duyduğumuz söylem geleceğe dair korkulara, değişen dünya karşısında duyulan kaygılara dayalı. Oysa Amerika, gelecekteki fırsatları değerlendirme açısından tüm dünyada en avantajlı ülke konumunda.”

Başkan Obama, göreve başladığı 2009 yılından bu yana elde ettiği başarı ve kazanımlara da konuşmasında yer verecek. Obama, son haftalık konuşmasında da aynı konuya değinmişti: ”Şirketlerimiz 70 aydır istihdam yaratmaya devam ediyor. Şimdiye kadar 14 milyon kişiye istihdam sağlandı. Okullarımızı yeniledik, üniversite ücretlerini değiştirdik. Temiz enerji alanında tarihi yatırımlar yaptık. Daha az karbon kullanacağımız bir geleceğin temellerini attık.”

Başkan Obama’nın Küba’yla ilişkilerin normalleştirilmesi, İran’la varılan nükleer anlaşma ve iklim değişikliği anlaşması gibi diplomatik başarıları da gündeme getirmesi bekleniyor.

George Washington Üniversitesi’nden Profesör Matthew Dallek’e göre Obama, devam eden terör tehdidini ve IŞİD’le mücadeleyi de Birliğin Durumu konuşmasına taşıyacak: ”Obama, konuşmasında, IŞİD konusundaki sicilini savunabilir, IŞİD’i ortadan kaldırmak için Irak ya da Suriye’ye kara birlikleri göndermeye karşı olduğunu tekrarlayabilir.”

Beyaz Saray yetkilileri, kamuoyunun ulusal güvenlikle ilgili kaygılarına rağmen Başkan Obama’nın Amerika’nın sorunlarla başa çıkma becerisine hiç olmadığı kadar güven duyduğunu söylüyor. Obama’nın bu mesajı bu akşam da vurgulaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG