Erişilebilirlik

Birleşmiş Milletler’in Yeni Genel Sekreteri Kim Olacak?


Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlik görevini 2016 yılı sonunda tamamlayacak Ban ki–Moon’un yerine göreve gelecek yeni genel sekreter için seçim süreci devam ediyor.

Beşi kadın on adayın yarıştığı genel sekreterlik seçimleri sürecinde, yeni Birleşmiş Milletler Genel Sekterini belirlemek için, Güvenlik Konseyi’nde dün üçüncü gizli temayül oylaması yapıldı.

Güvenlik Konseyi’nde yapılan kapalı oturumda gerçekleşen son oylamada, üye 15 ülke on yeni genel sekreter adayı için olumlu, olumsuz ve çekimser olmak üzere üç ayrı gizli oy kullandı.

Guterres önde gidiyor

Birleşmiş Milletler diplomatik kaynaklarından elde edilen bilgiye göre son yapılan oylamada, eski Portekiz Başbakanı ve eski Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Antonio Guterres, en fazla destek oyunu aldı.

Daha önce yapılan ilk iki oylamada da, Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelerin destek oylarını alarak birinci olan Guterres, son yapılan oylamada da 11 destek oyu aldı. Guterres’in aleyhine üç ülke olumsuz oy kullanılırken bir ülkede çekimser oy kullandı.

Diplomatik kaynaklar, Güvenlik Konseyi’nde gizli olarak yapılan üç temayül oylamasında da öne çıkan Guterres’in, Birleşmiş Milletler’ in yeni genel sekreteri olmasının büyük bir ihtimal olduğu görüşünde birleşiyorlar.

Son yapılan oylamada, Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslov Lajcak da ikinci oldu. Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler Lajcak’a 9 destek, 5 olumsuz, bir de çekimser oy verdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter adayı UNESCO Başkanı Bulgar İrina Bokova, Sırbistan eski Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ve Arjantin Dışişleri Bakanı Susanna Malcorra ise 7'şer destek oyu aldı. Bokova ve Jeremic'e 5'er ülke olumsuz oy kullanırken, Malcorra'ya 7 ülke hayır oyu verdi.

Slovenyalı Türk’e beş oy

Soyadı Türk olduğu için Türkiye’de kamuoyunun adaylık sürecini yakından takip ettiği Slovenyalı Danilo Türk’e beş ülkeden destek oyu çıktı.

Slovenya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olan Türk, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın yardımcılığını yapmıştı.

Türk, soyadından dolayı Türk kökenli olamayacağını belirtmiş ancak atalarının Türklerin denetiminde bulunan topraklardan geldikleri için bu soyadını taşıdığını kaydetmişti.

Temayül oylamaları öncesinde şanslı adaylardan biri olarak görülen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark’ a ise altı ülkeden destek oyu geldi.

Gizli oylamalar sürecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, oylamayla ilgili resmi bir açıklama yapmazken yeni temayül oylamasının ne zaman yapılacağı konusunda da bir açıklama yapmadı. Güvenlik Konseyi’nin iki temayül oylaması daha yapması, oylamalarda istedikleri sonuçları alamayan on adaydan bazılarının bu süreçte adaylıktan çekilmesi bekleniyor.

Son sözü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu söyleyecek

Güvenlik Konseyi’nin belirleyeceği adayın en az dokuz ülke tarafından onaylanması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın belirlenen bu adayı veto etmemesi gerekiyor.

Ekim ayı sonlarına doğru temayül seçimlerini tamamlaması beklenen Güvenlik Konseyi’nde uzlaşılan adayın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada üye ülkelerin en az üçte ikisinden olumlu oy alması gerekiyor.

Beş yıllığına seçilecek yeni genel sekreter görevini 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayacak.

Genel Sekreterliğe en yakın aday Antonio Guterres kimdir?

67 yaşındaki Antonio Guterres, 1995 ile 2002 yılları arasında Portekiz Başbakanı olarak görev yaptı. 1999 – 2005 yılları arasında ise Sosyalist Enternasyonal’in başkanlık görevinde bulundu.

Birleşmiş Milletler adaylığında Guterres’i öne çıkaran en önemli etkenlerden biri de Portekizli diplomatın on yıl sürdürdüğü eski Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği görevi oldu.

Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından mülteciler için yoğun çalışmalar yürüten Guterres, geçtiğimiz Ocak ayında bu görevini İtalyan diplomat Filippo Grandi’ye devir etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG