Erişilebilirlik

BM New York’a Bir Yılda 3,69 Milyar Dolar Kazandırdı


Merkezi New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler özellikle yıllık genel kurulun yapıldığı dönemde kent sakinlerinin büyük tepkisine neden oluyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılan dünya liderleri için alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle kent trafiği durma noktasına geliyor. Manhattan’da sokak ve caddeler trafiğe kapatılıyor. Cadde ve sokaklarda yürümek imkansız hale geliyor.

Her genel kurul döneminde New Yorklular Birleşmiş Milletler merkezinin Manhattan’dan taşınıp taşınmamasını yüksek sesle tartışıyorlar.

Birleşmiş Milletler New Yorklulara yılda bir hafta eziyet çektirse de kent ekonomisine bir yılda yapmış olduğu katkı birçok dünya metropolünün yıllık bütçesinden bile oldukça fazla.

3,69 milyar dolar gelir 54 milyon dolar gider

Hazırlanan son çalışmaya göre Birleşmiş Milletler, sadece 2014 yılında New York’un ekonomisine tam 3,69 milyar dolar katkı sağladı.

Aynı yıl Birleşmiş Milletler’in New York’a maliyeti; güvenliğinin sağlanması, BM çalışanlarının çocuklarının belediye tarafından karşılanan okul ve eğitim masrafları olmak üzere tüm giderler toplandığında sadece 54 milyon dolar oldu.

New York Belediyesi Dahili İşler Bürosu ve New York Ekonomik Gelişim Kurumu (NYCEDC) tarafından ortak hazırlanan, 2016 yılı ‘Birleşmiş Milletler’in New York Ekonomisine Etkisi Raporu’ Birleşmiş Milletler merkezinde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.

Açıklanan rapora göre, Birleşmiş Milletler New York kentinin ekonomisine 2014 yılında tam 3,69 milyar dolar katkıda bulunmuş. Raporda yayınlanan verilere göre aynı yıl 30 bin kişi Birleşmiş Milletler bünyesinde yapılan toplantı ve konferanslara akredite olup katılmış.

15,890 kişiye işveren Birleşmiş Milletler, 8 bin kişiye bünyesinde bulunan kuruluşlara aracılığıyla 8 bin kişiye de dolaylı yoldan iş veriyor. Birleşmiş Milletler, New York eyaletinde en fazla iş veren kurumlar sırasında ise 22’inci sırada.

Ban: ‘Birleşmiş Milletler ev sahibi kentine değer katıyor’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki–Moon, hazırlanan raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu çalışma New York kenti ile Birleşmiş Milletler’in uzun bir dönemden beri sürdürdüğü işbirliğinin ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir” dedi.

Genel Sekreter Ban, Birleşmiş Milletler’in ev sahipliğini yapan kent olan New York’a ekonomik değer de kattığı belirtti. New York’un Birleşmiş Milletler ailesine ve çeşitliğine katkıda bulunduğunu söyledi.

‘New York diplomasinin de başkenti’

Raporun yayınlanması sonrasında yazılı bir açıklama yapan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, “New York kenti sadece ekonomi ve kültürün başkenti olmasının dışında diplomasinin de başkenti. Birleşmiş Milletler’e ve diplomatlara ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Hazırlanan çalışmada görüldüğü gibi Birleşmiş Milletler’in New York kentine etkisi büyük ve aynı zamanda kentin bu kritik kurumun desteklenmesine olan bağlılığını da yansıtıyor” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG