Erişilebilirlik

Birleşmiş Milletler’den Güney Sudan İçin Açlık Uyarısı


Birleşmiş Milletler’den Güney Sudan İçin Açlık Uyarısı
Birleşmiş Milletler’den Güney Sudan İçin Açlık Uyarısı

Örgüt çatışmalar ve kötü hasat yüzünden bölgede milyonlarca kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi

Örgüt çatışmalar ve kötü hasat yüzünden bölgede milyonlarca kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Dünya Gıda Programı’yla Gıda ve Tarım Örgütü’nün ortak hazırladığı raporda, Güney Sudan’da, yiyecek sıkıntısı çeken kişilerin sayısının geçen yıldan bu yana yüzde 40 artarak 4 milyon 700 bine çıktığı belirtiliyor.

Raporda, halen bir milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyacı olduğu ancak, yüksek gıda fiyatları ve iç göç nedeniyle bu rakamın iki kat artabileceği yazılı.

Rapora göre, bölgede gıda fiyatlarının önemli ölçüde artmasının başlıca nedeni kuralık.

Raporda altı çizilen bir diğer noktaysa Güney Sudan’ın bağımsızlığının ardından sınırların kapanması. Normal ticaret Güney Sudan’daki gıda sıkıntısını giderebilecek iken, sınır kapalı olduğu için yiyecek alışverişi de durmuş halde.

Güney Sudan yıllar süren çatışmaların ardından geçen yıl Sudan’dan bağımsızlığını ilan etmişti. Fakat sınırda Sudan ordusu, ülke içinde ise rakip isyancı gruplar arasında çatışmalar sürüyor.

Dünya Gıda Programı başkanı Chris Nokoi Güney Sudan’da durumun çok kötü olduğunu ve insani bir krizi önlemek için fazla bir zaman kalmadığını söyledi.

BM, bölgedeki 2 milyon 700 bin kişiye gıda yardımı yapabilmek için 160 milyon dolara ihtiyaç duyuyor. Gıda ve Tarım örgütünün yağışlar başlamadan önce halka tohum sağlayabilmesi için ise en az 23 milyon dolar gerekli.

XS
SM
MD
LG