Erişilebilirlik

'Birileri İnternetteki Zararlı İçeriğe Bizim Adımıza Karar Verecek'


'Birileri İnternetteki Zararlı İçeriğe Bizim Adımıza Karar Verecek'
'Birileri İnternetteki Zararlı İçeriğe Bizim Adımıza Karar Verecek'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK’nın Ağustos ayında uygulamaya koymayı planladığı Güvenli İnternet Hizmeti'ne yönelik eleştiriler sürüyor.

BTK Başkanı Tayfun Acarer geçtiğimiz günlerde, internet abonelerinin şu anda kullandığı sistemle devam edebileceğini, isteyen abonenin de güvenli internet profiline geçebileceğini belirtti. Peki bu ne anlama geliyor? Açıklama endişeleri yersiz kılıyor mu?

Bu soruları İnsan Hakları Hukuku Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’a yönelttik. Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi de olan Altıparmak, "Açıklama tatmin edici değil" diyor.

"Şu anda bir filtre sistemi yok. Bu yüzden bu durumun daha sonra devam edeceği de net değil" diyen Altıparmak öngörülen 4 paketin de filtreden geçeceğinin altını çiziyor.

Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, bu durumun sonucu olarak, yasakları aşmak için kullanılan DNS ayarlarını değiştirerek sitelere erişme uygulamasının da işe yaramayacağını söylüyor.

Altıparmak, ikinci sonuç olarak ise bu durumun abonelerin izlenmesi ihtimalini doğuracağı vurgusunu yapıyor.

Uzman, internette örgütlenme özgürlüğünün son dönemde muhalif hareketi Twitter ve Facebook gibi platformlarda güçlendirdiğinin de altını çiziyor.

İnsan Hakları Hukuku Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’la söyleşimizin tamamını aşağıdaki medya oynatıcıyı kullanarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG