Erişilebilirlik

Sur Halkı Göç Yollarında


PKK’nın şehir yapılanması YDG-H’nin açtığı hendek ve kurduğu barikatlara karşı başlatılan operasyonlar ikinci ayına yaklaşıyor. Önce 6 mahallede ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 11 mahalleye yayıldı. Yasak ile birlikte çatışmalar başlayınca binlerce kişi yollara düştü. Kimisi alabildiği kadar eşyayı sırtlayarak ilçeden ayrılırken, kimisi sadece üstündeki kıyafetlerle Sur’u terketti.

İlk günün şokunu atlatan bazı Surlular, eşyalarını kurtarmak için geri geldi. Sur’un girişinde Urfakapı mevkinde halk polise saatlerce dil döktü ancak izin alamadı. Barikatlarla Sur’un girişini kapatan polis, yasağın sürdüğü mahalleye kimsenin girmesine izin vermedi.

Saatlerce barikatın önünde bekleyenler arasında yaşlılar da vardı. Adının yazılmasını istemeyen yaşlı bir kadın da sadece üzerindeki kıyafetlerle kaçanlardan biri. Yaşlı kadın, “Hiç bir şey yapamadık, kadın başımıza ne yapalım? Polis, ’Çıkın’ dedi çıktık. Çatışma oldu kapımızda. Gideceğimiz yer yok, bir hayırsever bizi evine konuk etti ama onun da imkanı yok yerde yatıyoruz” dedi.

40 kişilik ailesini alarak evini terk eden 65 yaşındaki Ramazan Mutlu da, evinin önünde hendek kazıldığını söyledi. Mutlu, “Gece dışarı çıktık, baktık ki hendek kazıyorlar, polis geldi, bizi çıkarttı. ‘Sabah gelin eşyanızı alın’ deyince, eşyasız çıktık. Eşyaları sırtlanıp gelemedik. İki kamyon eşyamız vardı, getiremedik. Şimdi sokaklara düştük, bir kısmımız köye gitti, kalanlarımız dağıldık bir yere. 40 kişi evi terk ettik, iki oğlum da askerde. Az önce fırından ekmek getirip, bölüp yedik. Gece birileri götürüp evde yatırıyor. Yarın da eşyalarımızı alamazsak köye gidip çobanlık yaparız” diye konuştu.

Saatler süren bekleyiş, zaman zaman sinirlerin gerilmesine yol açıyor. Kimisi polisle tartışırken, insanların dağılması için sık sık anons yapılıyor. Sur’a girmek için saatlerce bekleyen Mansur İzgi de eli boş dönenlerden. İzgi’nin annesi babası ve kardeşleri Sur’da yaşıyor. Evde yaşayanları çıkaran İzgi, şimdi eşyaları almaya çalışıyor. Yakınlarını kendi evine yerleştirdiğini söyleyen İzgi, “Annem, babam kardeşlerim orada yaşıyordu. Onları eve getirdim, kendi evime yerleştirdim ama eşyaları kaldı. Gidip onları almaya çalışacağız. İzin verirlerse onları oradan taşıyacağız. Mülteci olduk resmen. Suriyeliler geldi, Türkiye kabul etti, biz gitsek bizi kim kabul edecek?” dedi.

Öte yandan Sur’un sokağa çıkma yasağı bulunmayan 4 mahallesinde de, çatışma çıkacağı endişesiyle yoğun göç başladı. Binlerce kişi eşyalarını alarak bölgeyi terk etti. Ancak kaymakamlık yetkilileri, sokağa çıkma yasağı bulunmayan bölgelerde, sorun olmadığını belirterek, kötü niyetli kişilerin söylenti çıkardığını savundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG