Erişilebilirlik

Bir Kasabayı Vagonlarına Sığdıran Tren


Ringling Brothers ve Barnum & Bailey, Amerika’nın en eski sirk grubu. Gösterilerine 1890’lı yılların başında başlayan ekip, trenle seyahat etmek dahil sirk hayatının birçok geleneğini sürdürüyor.

Sirkin yeni gösterisi, Ejderhalar adını taşıyor.

Sirk sunucusu eski operacı Jonathan Iverson gruba 10 yıl önce katılmış. Iverson, sirkin ‘Dünyanın En Büyük Gösterisi’ sloganının kendisini cezbettiğini söylüyor: ”Sirki cazip kılan özelliklerden biri dünyanın en uzun trenine sahip olması. Treni çok seviyorum. Sirkin 350 elemanı, tüm ekip ve hayvanlar Amerika’yı trenle boydan boya dolaşıyor.

Bir buçuk kilometre uzunluğundaki 60 vagon, yılın 11 ayı Amerika’da turnede. Iverson, vagonunda gösteride dansçı olan eşi ve iki çocuğuyla birlikte yaşıyor. Trendeki diğer aileler gibi Iverson’lar da yemeklerini burada pişirip yiyor, çamaşır yıkıyor, banyo yapıyor, kısacası günlük hayatlarına devam ediyor.

Jonatson Iverson, ”Çok eğlenceli bir hayat, her hafta tatile çıkıyor gibiyiz. Tüm ülkeyi dolaşıyoruz," diyor.

Palyaço Alex Barney de aynı fikirde: ”Trenle seyahat ederken hiç görmediğiniz yerlerden geçiyor, kimsenin görmediği yerleri görüyorsunuz. Yaptığım işin en güzel tarafı trenle seyahat etmek.”

32 aile vagonunun tam ortasında özel mutfağa ve yemek salonuna sahip bir vagon var. Herkes burada buluşuyor.

Şef Michael Vaughan ve altı kişilik ekibi mutfaktan sorumlu. Vaughan büyük bir aileyi beslediklerini söylüyor: ”Burada herkes, tüm ekipler, palyaçolar ve diğer göstericiler birlikte çalışıyor.

Anne babaları sirkte çalışan çocuklarsa kulisteki sınıflarında ders görüyor. Öğretmenleri Manna Kettles, ”Deneyimlerine dayanarak söyleyebilirim ki burada ders alan çocuklar normal okula giden yaşıtlarından çok daha şanslılar. Çocuklarla daha fazla zaman geçiriyor, hepsiyle birebir ilgilenebiliyoruz,” diyor.

Macar Sofia Petrov sirk okulunu çok seviyor: ”Çok eğlenceli. Birçok ülkeden insanlarla tanışıyorum.”

Sirkin 142‘inci gösterisi Ejderhalar’da 18 ülkeden gösterici yer alıyor. Brezilyalı akrobat Paolo Dos Santos gösteriden önce iki oğlunun doğumgününü kutluyor: ”Kutlamaya herkesin katılması harika. Çok mutluyum çünkü benim de çocuklarımın da burada birçok arkadaşı var.”

Göstericiler ya otobüsle ya da trende taşınan kendi otomobilleriyle her durakta kente inerek civarı keşfediyor, alışverişe gidiyor, işlerini görüyor.

Sunucu Jonathan Iverson sirki posta kodu olmayan bir kente benzetiyor: ”Burası bizim evimiz. Sadece arka plan değişiyor. İşin tılsımlı yanı da bu. Nerede olursak olalım kendimizi evimizde hissediyoruz.”

Bu hisler sirk çalışanlarının hayatına istikrar kazandırıyor.


XS
SM
MD
LG