Erişilebilirlik

Bir Günde Kanser Tedavisi Mümkün mü?


Bir Günde Kanser Tedavisi Mümkün mü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Yeni bir kanser tedavisi yöntemi, hastanın aynı gün evine dönmesine imkan tanıyor. Güney California Üniversitesi Keck Tıp Merkezi’nden cerrahlar, kısaca HIFU olarak bilinen yüksek yoğunluklu ultrasonografi tekniğini kullanıyor

Yeni bir kanser tedavisi yöntemi, hastanın aynı gün evine dönmesine imkan tanıyor. Güney California Üniversitesi Keck Tıp Merkezi’nden cerrahlar, kısaca HIFU olarak bilinen yüksek yoğunluklu ultrasonografi tekniğinin kullanıldığı yöntemi ilk kez uygulayan uzmanlar oldu.

62 yaşındaki Gary Fradkin, birkaç saat önce böbreğindeki kanserli tümörün alındığı bir ameliyat geçirdi. Sporcu olan ve fiziksel aktivitelerini sürdürmek isteyen Fradkin’in ileri robot teknolojisi sayesinde aynı gün eve çıkması mümkün oldu.

Gary, “Yaz neredeyse sona eriyor. Yapabildiğim kadar rüzgar sörfü yapmak istiyorum,”diyor.

Fradkin, kanserli tümörlerin yüksek yoğunluklu ultrasonografiyle tedavi edildiği klinik deneylere katılıyor. Doktor Inderbir Gill, ameliyatın bir santimetrelik neşter kesiğiyle başladığını söylüyor. Kesikten karın içine giren robot ise tümörü bulup öldürüyor.

Doktor Inderbir Gill, “Tıp tarihinde ilk kez yüksek yoğunluklu ultrasonografi yöntemini kullanarak böbrek tümörünü yok etmeyi başardık ve başka herhangi bir tedavi kullanmadık. Tümörü öldüren bu yöntem ameliyat süresini kısaltıyor, kan kaybını ve ameliyat sonrası komplikasyon riskini azaltıyor, böbrek fonksiyonlarını koruyor ve hastanın aynı gün eve çıkmasını sağlıyor,” şeklinde konuşuyor.

Geleneksel böbrek kanseri ameliyatında cerrahlar tümörü kesip çıkardığı için hastanın hastanede üç ya da dört gün kalması gerekiyor.

Doktor Gill, “Genenelsel ameliyatta böbreğe kan akışını durdurmamız, tümörü kesip çıkarmamız, sonra böbreği dikmemiz ve böbreğe tekrar kan vermemiz gerekir. Böylesine büyük bir ameliyatta ciddi miktarda kan kaybı olur. Komplikasyon olmadığından emin olmak için hasta hastanede uzun süre tutulur ve bir ay boyunca dinlenmesi önerilir,” diyor.

Doktor Gill, yüksek yoğunluklu ultrasonografi tekniğinde tümörün kesilip çıkarılmadığını, zaman içinde eridiğini söylüyor: “Tümörün ne kadar süre içinde eridiğini araştırıyoruz.”

Doktor Gill, bu yöntemi kullanmak için tümörlerin dört santim ya da daha küçük olması gerektiğini söylüyor. Bu da böbrek tümörlerinin yüzde 10’u anlamına geliyor. Uzman, yüksek yoğunluklu ultrasonografinin gelecekte prostat, karaciğer ve pankreas kanserleri için de kullanılabileceği görüşünde.

Gary Fradkin, “Doktor Gill sınırları zorlamaya devam ediyor. Bunlar çok heyecan verici gelişmeleri. Geleneksel ameliyat yerine bu yöntemle tedavi olduğum için sevinçliyim,” diyor.

Gary Fradkin birkaç gün içinde sinema sektöründeki işine ve rüzgar sörfü yaptığı denizlere geri dönmeyi planlıyor

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG