Erişilebilirlik

Musul’da Bir Gecede 7 Bin Kişi Evlerini Terketti


Irak güçlerinin Musul havaalanı yakınlarındaki bir askeri üsse doğru ilerlemesiyle binlerce kişi bir gecede evlerini terketti.

Irak özel güçleri Musul’un batısında Wadi Hajar’a ilerledi ve bölgeyi IŞİD’den geri aldı. Konuyla ilgili bilgiyi Ortak Askeri Operasyonlar sözcüsü General Yahya Rasul verdi.

Özel kuvvetler komutanı Haider El Obeidi bölgede temizlik işlemlerinin hala devam ettiğini söyledi. Obeidi, Dicle Nehri’nin batı kıyısında ilerleyen federal polisle bağlantı kurulmak üzere olduğunu kaydetti.

Irak güçleri yaklaşık 2 hafta önce Musul’un batısını IŞİD’den geri almak için operasyon başlattı. Birleşmiş Milletler’e göre operasyon başladığından bu yana 28 bin kişi bölgeyi terketti.

Evini terkeden 50 yaşındaki Nahla Ahmed de 5 km yürümüş. Ahmed, çocukların ağlamaması için çabaladıklarını böylece IŞİD’in kendilerini yakalayamadığını söyledi.

Ahmed, diğer çoğu sivil gibi Mamun’a gitti. Mamun’un bir bölümü Irak özel kuvvetlerinin denetiminde.

Binbaşı Saif Ali, gece yarısı itibarıyla büyük kalabalıkların bölgeye akın ettiğini belirtti.

Ali, “Dün gece 7 bin kişi bu bölgeye geldi, kalabalığı kontrol etmek için gece ayaktaydık,” dedi.

Sabah saatlerinde ise çoğu aile Mamun’un dışına çıkarıldı.

Musul'da Bir Gecede 7 Bin Kişi Evlerini Terketti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Mamun’un doğusuna konuşlanan Irak güçleri Ghazlani askeri üssü yakınlarındaki Wadi Hajar’a doğru ilerliyor.

Amerika liderliğindeki koalisyon Cuma günü uçaklarla cephane yardımı yaptı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi kimyasal zehirlenmeye maruz kalan 7 hastanın Musul yakınlarındaki Rozhawa hastanesinde tedavi altına alındığını belirtti.

Muthana Yunus de akşam saatlerinde Musul’u terkedenlerden. Yunus, “IŞİD savaşçıları sokakları terkedene kadar bekledik,” dedi. Yunus, 5 km’den fazla annesi, babası, kardeşi ve kız kardeşi ile birlikte yürümüş

Yunus, “Havan topları ve silah sesini duyuyorduk, kaçmak zorundaydık, gıdamız bitiyordu” dedi. Yunus, küçük kardeşlerinin çok korktuğunu ve onları taşımak zorunda kaldığını da belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG