Erişilebilirlik

Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu


Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu
Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu

“Kaplumbağa: Olağanüstü Yolculuk” adlı belgesel, Akdeniz Kaplumbağası, Sini Kaplumbağa veya Caretta Caretta olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan kaplumbağaların öyküsünü anlatıyor. Belgesel yapımcısı Nick Stringer, bir dişi kaplumbağanın Florida sahillerinden başlayıp Azor adalarına kadar uzanan ve yıllar sonra yine Florida’daki kumsalda noktalanan uzun yolculuğunu izliyor. Bu uzun yolculuk sonunda 10 bin Caretta Caretta’dan sadece bir tanesi hedefe ulaşmayı başarabiliyor, diğerleri yolda ölüyor.

200 milyon yıl önce kaplumbağalar karada yaşardı. Dinazorlar gelince denize kaçtılar ve yaşamlarını denizlerde sürdürdüler.

Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu
Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu

Filmin başında yavru kaplumbağalar Florida’da bir kumsalda hayata başlıyor. Kumlardan çıkmaya çalışıyor, yengeçlerden kaçıyor ve denizlerde yıllar süren yolculuklarına başlayarak engin maviliklerin içinde kurtuluş arıyorlar.

Belgeselde izleyiciler bu kaplumbağalardan sadece birinin, doğanın en büyük hayatta kalma mücadelesine tanık oluyor.

İngiliz oyuncu Miranda Richardson, filmin seslendirmesini yapmış. Filmde dişi kaplumbağayı, 15 bin kilometrelik içgüdüsel yolculuğu boyunca izlemek mümkün.

Kaplumbağa yolculuk boyunca denizanalarıyla besleniyor.

Yolculuğun bazı bölümlerinde göç eden yunus balıkları ve küçük bir köpekbalığı da ona eşlik ediyor.

Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu
Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu

Dişi kaplumbağa yol boyunca doğal veya insanlardan kaynaklanan tehlikelerle de karşılaşıyor.

Miranda Richardson, World Wildlife Fund/Dünya Doğal Hayatı Koruma Fonu’nun iyiniyet elçisi. Richardson şunları söylüyor:“Doğdukları kumsala geri dönüyor ve yumurtalarını bırakıyorlar. Kumsal olmazsa, yumurtalarını bırakamazlar. Denizde petrol varsa boğulup ölüyorlar. Suda plastik torbalar varsa denizanası sanıp yemeğe kalkıyor ve yine boğulup ölüyorlar.”

Richardson, kaplumbağaları korumak için bazı önlemler alındığını söylüyor. Bunlar arasında kaplumbağaların yumurtalarını bıraktıkları kumsallarla yumurtaların koruma altına alınması da var.Richardson açıklıyor: “Bunlar koruma altına alınmış kumsallar. Kaplumbağalar burada karides avcılarından korunuyor ve yüzde 99 yaşama şansına sahipler.”

Amerika 1987 yılında karides avcılarının, kaplumbağaların kaçmasına olanak tanıyan trollerden kullanmasını zorunlu hale getirdi. Ancak özellikle Meksika Körfezi’ndeki karides avcıları, bu tür trol kullanmamakta ısrar ediyor.

Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu
Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu

Louisiana Grand Isle’daki Dean Blanchard Deniz Ürünleri Şirketi’nin sahibi Dean Blanchard, üç nesildir karides avlayan bir aileden geliyor.Blanchard şunları söylüyor: “Trollerle ilgili bir sorunumuz yok. Şu anda tek sorunumuz, hükümetin bunları kontrol etmek için bu konudaki standartları bilmeyen müfettişler göndermesi. Bütün teknelere ceza yazıyorlar. Oysa biz bu konuda dikkatliyiz, Kaplumbağa öldürmüyoruz.”

Richardson’a göre, daha çok şey yapılmalı: “İnsanoğlu çok müsrif, hiçbir şeyin kıymetini bilmiyor. Bu konuda daha dikkatli olmalıyız. Kaplumbağalara ve diğer deniz hayvanlarına yaşamaları için gerekli ortamı sağlamak zorundayız.”

Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu
Bir Caretta'nın İnanılmaz Yolculuğu

Filmde, dişi kaplumbağa, yolculuğu başarıyla tamamlayıp Florida’daki kumsala dönüyor ve yumurtalarını bırakıyor.

Bu kaplumbağalar çok değerli. 10 bin taneden sadece biri geri dönebiliyor.

Richardson, filmin gençlerin de bu konuda bilinçlenmesini sağlayacağını ve Caretta Caretta’ların neslinin tükenmekten kurtulacağını umuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG