Erişilebilirlik

Bir Beyaz Saray’a İki Başkan Mı?


Amerikalılar yeni yönetimde iki başkan mı görecek? Eğer Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Hillary Clinton, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’a karşı galip gelirse, bu sorunun cevabı “evet”.

Zira eski ABD Başkanı Bill Clinton, Hillary Clinton’ın eşi olarak bir kez daha Beyaz Saray’a adım atacak. Bill Clinton’a nasıl hitap edileceği ise belirsiz. İlk Beyefendi, İlk Eş, İlk Adam… Tahminler çeşitli.

Hillary Clinton seçilirse ilk kadın başkan olacağından, tarihte örnek alınacak bir olay yok. “First Gentleman” İlk Beyefendi, şimdilik akla en yatkın olanı.

ABD’de “First Lady” geleneksel olarak daha az göz önünde olur, rolü daha çok destekleyicidir. Tarihsel olarak da üstlendikleri politikalar daha az tartışmalı konular üzerinedir. Michele Obama’nın çocuklarda obeziteyi önleme kampanyası bunun iyi bir örneği zira Amerikalılar’ın çoğu böyle bir kampanyaya destek veriyor.

Hillary Clinton ise “First Lady” olduğu dönemde farklı bir yaklaşım içindeydi. Ülkenin sağlık sistemine el attı. Ancak fazlasıyla tartışmalı ve karışık bu konudaki reform girişimleri başarılı olmadı.

Bill Clinton şimdiden, Clinton Vakfı’ndaki görevinden feragat edeceğini açıklayarak, çıkar çatışmalarını engelleyeceğinin sinyalini verdi.

Peki ABD’nin “İlk Beyefendi”sinin olası bir yönetimdeki rolü ne olacak? Diğer ilk eşlerin düzenlediği çay partileri ya da Beyaz Saray’ın dekorasyonu gibi işler Bill Clinton için uygun seçenekler değil. Bu yüzden de 70 yaşındaki Clinton, çok farklı bir role kendini hazırlamak zorunda kalacak.

Bill Clinton için “serseri mayın” diyen de çok. Ve eğer Hillary Clinton seçilirse, eşini gölgede bırakma olasılığı sıkıntı yaratabilir. Esas soru da bu. Bill Clinton kendine hakim olabilecek mi?

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG