Erişilebilirlik

Binlerce Teksaslı Alevlerden Kaçıyor


Binlerce Teksaslı Alevlerden Kaçıyor
Binlerce Teksaslı Alevlerden Kaçıyor

Amerika’nın Teksas eyaletinde günlerdir devam eden orman ve çalı yangınları nedeniyle birçok yerleşim yeri tahliye ediliyor.

Eyalet yetkilileri, şimdiye kadar 15,000 hektar ormanın yandığını, iki kişinin öldüğünü, en az 1,000 evin yok olduğunu ve 5,000 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarından Teksas Valisi Rick Perry, şu anda binlerce itfaiyecinin, çoğu yıldırımdan kaynaklanan 50'den fazla yangını kontrol altına almaya çalıştığını söyledi. Perry, halktan uyarıları dikkate almalarını ve elektrikleri kesilirse evlerini terk etmelerini istedi.

Yangınların en büyüğü eyalet başkenti Austin'in güneydoğusunda, Bastrop’da. Tahliyelerin çoğu da burada gerçekleşti.

Amerika’nın Alaska’dan sonra ikinci en büyük eyaleti olan Teksas, son 60 yılın en kurak yazını geçiriyor. Amerika’nın Louisiana ve Mississippi eyaletlerinde sağanak yağışlarla sel ve su baskınlarına sebep olan tropik fırtınanın Teksas’a da yağış getirmesi umut ediyordu. Ancak fırtına, yağmur yerine eyaleti alevleri körükleyen hızlı rüzgârlarla etkisi altına aldı.

Bu arada Atlas Okyanusu üzerinde yeni oluşan Katia fırtınası da kuzeydoğuya doğru ilerliyor. Ancak bu fırtınanın karada etkili olması beklenmiyor. Eylül, Atlas Okyanusu’nda fırtına mevsiminin en hareketli olduğu aylardan biri.

Yangın çok hızlı yayılıyor:

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Teksas’daki orman yangınları:

XS
SM
MD
LG