Erişilebilirlik

Binlerce Rus Moskova'da Putin Karşıtı Gösteri Yaptı


Eylemciler Putin'i 16. yüzyılda yaşamış vahşetiyle tanınan Korkunç İvan'a benzetti
Eylemciler Putin'i 16. yüzyılda yaşamış vahşetiyle tanınan Korkunç İvan'a benzetti

Geçen haftaki seçimde hile yapıldığını ileri süren eylemciler Putin’in 3. kez devlet başkanlığına seçilmesini protesto etti

Geçen haftaki seçimde hile yapıldığını ileri süren eylemciler Putin’in 3. kez devlet başkanlığına seçilmesini protesto etti.

4 Mart’ta yapılan seçimde oyların %64’ünü alan Başbakan Vladimir Putin tekrar devlet başkanı olmuştu.

Putin’in Birleşik Rusya partisi ise, geçen Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde 450 üyeli mecliste 238 sandalye kazandı.

Muhalefet Aralık seçimlerinde olduğu gibi başkanlık seçimlerinde de hile yapıldığını ve seçimin yenilenmesi gerektiğini öne sürüyor.

Başkanlık seçimi öncesi yapılan gösterilere müdahale etmeyen polisler bugün birçok kişiyi gözaltına aldı.

Yetkililer 3 saat süren gösteriye 8, muhalefet 30, tarafsız gözlemciler ise en az 20 bin kişinin katıldığını tahmin ediyor.

Gösterilere devam etme kararı alan muhalefet, ifade özgürlüğü ve yasalarda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra hem parlamento hem de devlet başkanlığı seçimlerinin yenilenmesini istiyor.

Muhalefet liderleri 1 Mayıs’ta 1 milyon kişi ile Moskova’ya yürümeyi planlıyor.

2000 ve 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, Rus anayasası arka arkaya iki dönemden fazla görevde kalmasına izin vermediği için Medvedev’i koltuğuna oturtmuş kendisi de başbakan olmuştu.

Yasalar Putin’in en az bir dönem ara verdikten sonra yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin veriyor. Bu arada devlet başkanlığı süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarıldığından, 59 yaşındaki Putin’in, altışar yıldan iki dönem daha görev yaparak 2024’e kadar iktidarda kalması mümkün.

XS
SM
MD
LG