Erişilebilirlik

Binden Fazla Arakanlı Müslüman Denizde Mahsur Kaldı


Arşiv foto
Arşiv foto

Uluslararası Af Örgütü, en az bin kadar Arakanlı Müslümanın denizde mahsur kaldıklarını açıkladı. Örgüt, bu kişilerin denizde hayatlarını kaybetmemeleri için acilen harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanları taşıyan en az iki teknenin Endonezya kıyılarında olduğunu düşünülüyor. Asya ülkelerinin Corona virüsü salgını nedeniyle sınırlarını kapatmasının bu kişileri daha da zor durumda bıraktığı ifade ediliyor.

Endonezya Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, teknelerin yerlerinin tespit edilmeye çalışıldığını belirtti.

Nisan ayının ortalarında da yine deniz yoluyla Myanmar’dan kaçan Müslüman göçmenleri taşıyan iki tekne Bangladeş’e ulaşmış, ancak teknelerdeki onlarca kişinin denizde hayatını kaybetmiş olduğu açıklanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Bölgesi Sorumlusu Saad Hammadi yaptığı açıklamada, göçmenlerin haftalarca hatta aylarca açık denizde aç susuz seyahat etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Hammadi, Endonezya ve Avustralya’yı Arakanlı göçmenlerin kıyılarına yanaşmalarına izin vermeleri konusunda uyardı. Hammadi, “Denizin bu insanlara mezar oluşunu görmeyelim” dedi.

Avustralya ve Endonezya’dan bu çağrıya henüz bir yanıt ya da yorum gelmiş değil.

Myanmar’daki şiddetten kaçan 1 milyondan fazla Arakanlı Müslüman göçmen Bangladeş’teki göçmen kamplarında yaşam mücadelesi veriyor.

2017 yılında bölgedeki azınlık Müslümanlara karşı başlatılan şiddet eylemlerini Birleşmiş Milletler de soykırım girişimi olarak tanımlıyor. Ancak Myanmar hükümeti soykırım iddialarını reddediyor ve saldırıların Arakanlı militan grupları hedef aldığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG