Erişilebilirlik

Çatışmalardan Kaçan 4 Bin Venezuelalı Kolombiya'ya Sığındı


CARACAS, VENEZUELA — Venezuela silahlı kuvvetlerinin geçen Pazar günü Kolombiya menşeili yasadışı silahlı bir gruba düzenlediği operasyonun ardından başlayan çatışmalar, yaklaşık 4 bin Venezuelalı’nın evlerini terkederek Kolombiya’ya sığınmasına neden oldu.

Venezuela’nın Kolombiya sınırına yakın La Victoria bölgesinde yaşanan silahlı çatışmaların, Kolombiya’daki barış sürecini reddederek, silahlı mücadeleye devam eden ve Gentil Duarte tarafından yönetilen FARC’ın bir koluna yönelik olduğu bildiriliyor.

Helikopter ve uçakların da katıldığı operasyonlarda ölü ve yaralı sayısı hakkında net bilgi verilmiyor ancak Venezuelalı yetkililer Pazartesi günü gerillalara ait 6 kamp alanının imha edildiğini, en az 2 askerin öldüğünü, onlarca yaralının tedavi gördüğünü ve 32 gerillanın gözaltına alındığı açıklamıştı. Bölgedeki çatışmaların devam ettiği bildiriliyor.

Yetkililer, kod adı El Nando olan örgütün finans sorumlusunun öldürüldüğünü ve operasyonlarda çok sayıda silah, askeri mühimmat ve uyuşturucu ele geçirildiğini belirtiyor.

Sınırın her iki yakasında da faaliyet gösteren ve adı kaçakçılık, uyuşturucu ticareti, haraç gibi suçlara da karışan yasadışı silahlı örgütün operasyonlara silahlı misillemelerle karşılık vermesi, bölgedeki gerilimin artmasına neden oluyor.

Can ve mal güvenliği kalmadı

Çatışmaların yaşandığı 130 bin nüfuslu La Victoria bölgesi sakinlerinin ilk defa tanık olduğu bombardımanlar, silahlı çatışmalar, ev baskınları, gözaltılar ve yargısız infazlar endişelerin artmasına neden oluyor.

Sivil toplum örgütleri ve Kolombiya’ya kaçmak zorunda kalan sığınmacılar, bölgede can ve mal güvencelerinin kalmadığını ayrıca güvenlik güçlerince ve yasadışı silahlı gruplartarafından ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığını bildiriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Amerika Temsilcisi Jose Miguel Vivanco, “Venezuelalı güvenlik güçlerinin bölgede insan hakları ihlalleri yaptığına dair suç duyuruları alıyoruz, gelişmeler endişe verici” diyor. Ayrıca Kolombiyalı insan hakları savunucuları da bazı sığınmacıların yasadışı silahlı gruplar tarafından göçe zorlandıklarını beyan ediyor.

Kolombiyalı yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada çatışmalardan kaçan 3 bin 961 Venezuelalı’nın Kolombiya’ya geçtiklerini ve bu insani acil durum için 15 adet pansiyonun ve 8 adet kamp alanının sığınmacılara tahsis edildiğini açıklamıştı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve çeşitli sosyal organizasyonların bildirdiğine göre sığınmacılar arasında bin 615 çocuk, 16 hamile kadın, 109 emzirme döneminde anne ve 60 yaşın üzerinde 183 kişi bulunuyor.

Uzmanlar, bölgedeki silahlı çatışmaların devam etmesi durumunda göç sorununun yeni bir boyut kazanacağına vurgu yapıyor.

Venezuela’da yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasi krizlerden dolayı son 5 yılda 5,4 milyondan fazla Venezuelalı başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG