Erişilebilirlik

İsrail Memnun, Hamas Rahatsız


İsrail Memnun, Hamas Rahatsız
İsrail Memnun, Hamas Rahatsız

Usame bin Ladin’in öldürülmesi haberi Ortadoğu’da genelde memnunlukla karşılansa da bazı militan örgütler Amerika’nın düzenlediği operasyonu kınadı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bin Ladin’in ölümünün adalet adına kazanılmış bir zafer, Amerika ve müttefikleri içinse büyük bir başarı olduğunu belirtti. Başkan Obama’yı telefonla arayan Netanyahu İsrailliler adına Amerika’ya teşekkür etti.

Irak’taysa hem Sünni hem de Şiiler Bin Ladin’in ölümünü kutladı. Iraklı güvenlik güçleriyse olası karşı saldırılara hazırlıklı olmak amacıyla teyakkuza geçti. El Kaide, mezhep çatışmalarını kışkırtmasından dolayı Irak’ta büyük destek kaybetmişti.

Bin Ladin’in doğum yeri olan Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada, el Kaide liderinin ölümünün, terörle mücadele çabalarına katkı sağlamasının umulduğu belirtildi. Bin Ladin’in ata toprağı Yemen’deyse bir yetkili, el Kaide liderinin ölümünün terörü tüm dünyada kökünden koparıp atmasını umduğunu söyledi.

Filistinli Hamas örgütü ise Bin Ladin’in öldürülmesini kınadı. Hamas lideri İsmail Haniye, bin Ladin’in mücahit olduğunu söyledi. Hamas üyesi İsmail El Aşkar da Amerika’nın düzenlediği operasyonun, Müslümanlara karşı devlet terörü olduğunu belirtti.

Bahreyn, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yetkililer açıklama yapmayı reddetti.

İran’daysa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, bin Ladin’in ölümünden sonra yabancı ülkelerin bölgeye terörle mücadele için asker göndermesine gerek kalmayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG