Erişilebilirlik

'Bin Ladin'in Ölümü El Kaide'nin Sonunu Getirmez'


U.S. first lady Michelle Obama stands next to British footballer David Beckham during an event at the U.S. embassy in central London July 27, 2012.
U.S. first lady Michelle Obama stands next to British footballer David Beckham during an event at the U.S. embassy in central London July 27, 2012.


El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesi El Kaide’ye büyük bir darbe olur mu? Yoksa Bin Ladin’in simge olarak değeri ile El Kaide’nin işleyişi ayrı mı tutulmalı? Amerika’nın operasyonu Pakistan gizli servisinden sakladığı doğru olabilir mi? Doğruysa, neden? Bütün bu soruların yanıtlarını Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Han’la konuştuk.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Han, "El Kaide'nin sonunu belirleyecek olan unsur, Bin Ladin'in ölümü değil 'Arap Baharı' diye nitelenen Ortadoğu'daki değişim sürecinin sonunun nasıl olacağıdır" diyor. El Kaide terör örgütünün bilinen anlamda, hiyerarşik yapılanması olan bir örgüt olmadığını vurgulayan Han, artık bir fikir haline gelen örgütün liderinin ortadan kalkmasının El Kaide'nin sonu olamayacağını belirtiyor.

'Bin Ladin'in Simge Olarak Değeri Fazlaydı'

"Simgesel olarak böyle önemli bir kişinin öldürülmesi Amerika'da önemli bir moral kazanım olacaktır" diyen Han, Afganistan ve Pakistan'da yeni adımlar beklenebileceği görüşünde.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Han, El Kaide'deki moral bozukluğunun ise örgüt içindeki bazı kişilerin daha hızlı ve olgunlaşmamış eylemlere girişmesiyle sonlanabileceğini söylüyor.



Han, Amerika'nın Pakistan gizli servisine bilgi vermemiş olduğu iddialarını da şaşırtıcı bulmuyor. "Pakistan gizli servisi hem Taleban hem de El Kaide ile ciddi ilişkiler içinde" diyen Han, bu şartlar altında haber verilmemesinin doğal olabileceğini söylüyor.

Han ile yaptığımız söyleşinin tamamını aşağıdaki medya oynatıcıdan dinleyebilirsiniz:

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG