Erişilebilirlik

Bin Ladin'in Öldürülmesi Almanya'da Memnunlukla Karşılandı


Bin Ladin'in Öldürülmesi Almanya'da Memnunlukla Karşılandı
Bin Ladin'in Öldürülmesi Almanya'da Memnunlukla Karşılandı

El Kaide terör örgütünün lideri Usame Bin Ladin’in, Pakistan topraklarında Amerika tarafından düzenlenen bir operasyonla öldürülmesi dünya barışı için çok büyük bir başarı olarak yorumlanıyor.

Usame Bin Ladin’in öldürüldüğüne ilişkin açıklamanın ardından Berlin’de konuyla ilk değerlendirmeyi Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle yaptı. Usame Bin Ladin’in dünyanın gördüğü en gaddar teröristlerden biri olduğunu söyleyen bakan, El Kaide liderinin öldürülmesinin dünyada barış ve özgürlük isteyen insanlar için çok iyi bir haber olduğunu belirtti. Westerwelle, Usame Bin Ladin’in ölümüyle terör tehlikesinin sona ermediğini, tersine bu konuda bundan sonrada çok ihtiyatlı davranılması gerektiğini de açıkladı.

Başbakan Angela Merkel ise, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Bin Ladin’in terör eylemlerinde kadın-erkek, Hrıstiyan-Müslüman ayrımı yapmadığını ve binlerce insanın ölümünden sorumlu olduğunu, İslam adına hareket ettiğini söylemesine rağmen, İslam ve diğer dinlerinin tüm kurallarını çiğnediğini söyledi. Merkel, Usame Bin Ladin’in ölümüyle dünyada barış yanlıların büyük bir başarı kazandığını duyurdu.

Öte yandan Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, Usame Bin Ladin’in devre dışı bırakılmasıyla terörizme büyük bir darbe vurulduğunu, bununla Bin Ladin’i örnek alan başka teröristlerin de sonunda adaletin kazanacağını gördüklerini söyledi. Friedrich, terörizme karşı sadece uluslararası ortak stratejilerin başarılı olabileceğini vurguladı ve başta Almanya olmak üzere Avrupa’da bulunan radikal İslamcı terör hücrelerine karşı mücadelenin daha yoğun sürdürülmesi gerektiğini de belirtti. İçişleri Bakanı Friedrich, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesi konulu basın toplantısından sonra konuyla ilgili istişarelerde bulunmak üzere Washington’a hareket etti. Friedrich Washington’da ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano ile de görüşecek.

11 Eylül terör saldırılarının mimarı Usame Bin Ladin’in öldürülmesi Almanya’da basında çıkan ilk yorumlarda da terörizme karşı çok önemli bir darbe olarak tanımlandı. Liberal görüşlü köşe yazarları ve yorumcular, 11 Eylül saldırıları sonrasında geride kalan 10 yılda Almanya’da zirve yapan İslamofobi’nin bu son olaydan sonra gerileyebileceği görüşünü öne sürerken, Sosyal Demokrat Parti’nin eski federal milletvekili ve İslam sözcüsü lale Akgün, Usame Bin Ladin öldürülmesi ile Almanya’da İslam’a karşı önyargıların azalacağına inanmadığını belirtiyor.

Öteyandan Almanya’daki ABD temsilcilikleri ile özellikle Amerikan Ordusu’na ait tesislerin çevresindeki güvenlik birimleri yüksek düzeyde alarma geçirildi. Son oalrak geçen Cuma Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde, El Kaide üyesi oldukları iddia edilen 3 kişi terör
saldırısı planladıkları şüphesiyle gözaltına alınmıştı.

XS
SM
MD
LG