Erişilebilirlik

Bin Ladin'in Damadı New York'ta Suçlu Bulundu


Süleyman Ebu Geyt, el Kaide’ye maddi destek vermek ve Amerikalılar’ı öldürmeyi planlamakla suçlanıyordu. Kuveyt doğumlu imam, ABD’de sivil mahkeme tarafından yargılanan, Usame bin Ladin’in en kıdemli yardımcısı

New York’ta federal mahkeme, Usame bin Ladin’in damadını el Kaide örgütüne sözcülük yapması ve terör bağlantılarından dolayı suçlu buldu.

Kuveyt doğumlu imam Süleyman Ebu Geyt, el Kaide’ye maddi destek vermek ve Amerikalılar’ı öldürmeyi planlamakla suçlanıyordu. Ebu Geyt, Amerika’da sivil bir mahkeme tarafından yargılanan, Usame bin Ladin’in en kıdemli yardımcısı oldu. Sanık, 12 üyelik bir jüri tarafından suçlu bulundu.

Ebu Geyt hakkındaki ceza kararı Eylül ayında verilecek, ancak sanık avukatı, cezayı temyize götüreceklerinin işaretini verdi.

Savcılar duruşma sırasında, Ebu Geyt’in Usame bin Ladin’le çekilmiş video görüntülerini gösterdi. Video görüntülerinin 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından bir gün sonra alındığı bildirildi. Ayrıca Ekim 2001 tarihli bir video görüntüde Ebu Geyt’in “Uçakların fırtınası durmayacak” şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

Usame bin Ladin 2011’de Amerikan komandolarının düzenlediği bir operasyonda, Pakistan’da gizlendiği evinde ölü ele geçirilmişti.

Süleyman Ebu Geyt ise geçen yıl Ürdün’de ele geçirilmiş, ardından yargılanmak üzere New York’a getirilmişti. Ebu Geyt savunmasında el Kaide’ye eleman kaydettiği iddiasını yalanladı, örgüt içindeki rolünün yalnızca dini vaazlarla sınırlı kaldığını, Müslümanları zalimlere karşı ayaklanmaya teşvik ettiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG