Erişilebilirlik

Bin Ladin’in Korumasının 1997’den Bu Yana Almanya’da Mülteci Olarak Yaşadığı Belirlendi


El Kaide lideri Usame bin Ladin'in korumalarından birinin, Almanya’da ilticacı olarak yaşadığı ve ayda 1167 Euro sosyal yardım parası aldığı ortaya çıktı.

Bild gazetesinde çıkan habere göre, 42 yaşındaki Sami A. 1997 yılından bu yana ailesiyle Bochum kentinde yaşıyor. Güvenlik birimleri, 1999–2000 yıllarında Afganistan’da El Kaide’ye ait terör kamplarında eğitim gördüğü saptanan Sami A.’nın, daha sonra örgütün lideri bin Ladin’in korumanlarından biri olduğunu da tespit etmiş.

Usame bin Ladin’in öldürülmesinden sonra Almanya’ya dönen Sami A’nın burada Alman vatandaşı olan eşiyle yaşamaya başladığı da biliniyor. 2005 yılında Almanya’da oturma izni uzatılmayan, 2006 yılında ise hakkında sınır dışı edilmesi kararı çıkarılan Sami A.’nın, sınır dışı kararına karşı çok sayıda dava açtığı ve son olarak 2017 yılı Nisan ayında vatandaşı olduğu Tunus’a geri gönderilmesi durumunda işkence göreceği gerekçesiyle Yüksel İdari Mahkeme’nin hakkındaki kararı kaldırdığı belirtiliyor.

Yaşadığı kentte her gün karakola gidip imza atması gereken Sami A.’nın, güvenlik birimleri tarafından ‘tehlikeli İslamcı’ olarak sınıflandırıldığı, 2009 yılında El Kaide üyesi bir terör zanlısı ile aynı arabada yakalandığı ve o zamandan bu yana izlendiği de konuyla ilgili bilgiler arasında.

Sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi’nin Kuzey Ren Vestfalya hükümetine verdiği bir soru önergesini yanıtlayan eyalet hükümeti sözcüsü, Sami A.’nın sınır dışı edilmesinin imkansız olduğunu ve mülteci statüsü nedeniyle aylık maaş bağlandığını doğruladı. Yapılan açıklamaya göre, Sami A.’ya ve karısına 194’er Euro, dört çocuğuna da yaşlarına göre 133 ila 157 Euro arasında olmak üzere toplam 1167 Euro maaş veriliyor. Sami A.’nın ev, ısınma ve giyecek yardımı gibi başka sosyal yardım olanaklarından da yararlandığı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG