Erişilebilirlik

Bin Ladin’in Koruması Olduğu İddia Edilen Tunuslu Gözaltında


El Kaide eski lideri Usame bin Ladin'in korumalarından biri olan ve Almanya’da sosyal yardım parası alarak ilticacı olarak yaşadığı ortaya çıkan Sami A.’nın, ülkesi Tunus’a geri gönderilmesi amacıyla gözaltına alındığı açıklandı.

1997'den bu yana Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde, Bochum kentinde yaşayan Sami A.’nın adli kontrol amacıyla her günkü gibi karakola geldiğinde gözaltına alındığını doğrulayan Bochum Belediyesi Sözcüsü Thomas Sprenger, zanlıyla ilgili şimdiye kadar geçerli olan sınır dışı engelinin kaldırdığını ve ilgili Yabancılar Dairesi tarafından hazırlanan belgeye göre artık Tunus’a gönderilebileceğini aktardı.

Yetkili, Sami A.’nın evinde arama yapıldığını da açıkladı. Güvenlik yetkilileri Sami A.’nın sınırdışı kararına karşı son bir kez mahkemeye başvuracağını tahmin ediyor, ancak Tunus’un konuyla ilgili yazılı garantisi nedeniyle itirazının ret edileceğine kesin gözüyle bakıyorlar.

42 yaşındaki Sami A., 2005 yılında Almanya’da oturma izni uzatılmadıktan ve 2006 yılında da hakkında sınır dışı edilmesi kararı çıktıktan sonra, vatandaşı olduğu Tunus’a geri gönderilmesi durumunda işkence göreceği gerekçesiyle Yüksel İdari Mahkemesi’nde açtığı davada haklı bulunmuştu. Güvenlik birimleri tarafından ‘tehlikeli İslamcı’ olarak sınıflandırılan Sami A. El Kaide'yle ilişkili olduğu iddialarını reddediyor. Yıllardır ailesi ile birlikte Bochum’da yaşayan Sami A.’ya mülteci statüsü nedeniyle aylık maaş bağlandığının ortaya çıkması Almanya’da büyük tepkilere neden olmuştu. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Kuzey Ren Vestfalya hükümetine verdiği bir soru önergesini yanıtlayan eyalet hükümeti, önce Sami A.’nın sınır dışı edilmesinin imkansız olduğunu doğruladı. Açıklamada, Sami A.’ya ve karısına 194’er Euro, dört çocuğuna da yaşlarına göre 133 ila 157 Euro arasında olmak üzere toplam 1167 Euro maaş verildiği doğrulandı. Sami A.’nın ev, ısınma ve giyecek yardımı gibi başka sosyal yardım olanaklarından da yararlandığı da belirtildi.

1999–2000 yıllarında Afganistan’da El Kaide’ye ait terör kamplarında eğitim gördüğü, daha sonra örgütün lideri Usame bin Ladin’in korumalarından biri olduğu tespit edilen ve Usame bin Ladin’in öldürülmesinden sonra Almanya’ya sığınınan Sami A. ile ilgili bilgilerin ortaya çıkması sonrasında, Alman kamuoyundan gelen tepkiler üzerine konuya Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer el koydu.

Seehofer, Sami A.’nın bir an önce sınırdışı edilmesi için “Hergün Kuzey Ren Vestfalya eyalet içişleri yetkilileri konuşacağım. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağım” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklama sonrasında Kuzey Ren Vestfalya Uyum ve Göç Bakanı Joachim Stamp, Tunuslu yetkililerle biraraya gelerek Sami A.’nın iadesi sürecini hızlandırdı.

Federal Meclisin 2016 yılında aldığı bir kararla, Fas, Cezayir ve Tunus’u “güvenli ülke” ilan etmesi ve sığınma hakkı alamayan göçmenlerin bu ülkelere geri gönderilmesinin önünü açması, insan hakları örgütlerinin tepkilerine neden olmuştu. Karara göre, söz konusu ülkelerden gelen mülteciler sadece bireysel olarak baskı altında olduklarını ispat etmeleri halinde iltica hakkına sahip olabiliyorlar.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG