Erişilebilirlik

Bilimadamları Ünlü Ressam Da Vinci'nin Kayıp Eserinin Peşinde


Leonardo Da Vinci’nin 1505 yılında Floransa’daki Vecchio Sarayı’nın bir duvarına ‘Anghiari Savaşı’ adlı bir resim yaptığı söylenir. Ancak resim görünürlerde yok. Dört atlının savaş meydanında resmedildiği eser 500 yıldır sanatseverler için gizemini koruyor. Şimdiyse Amerika’daki Argonne Ulusal Laboratuarı’ndan bir fizikçi dahil birçok uzmandan oluşan bir araştırma ekibi sanat dünyasının en eski sırlarından birini aydınlatmaya çalışıyor.

Argonne Ulusal Laboratuarı’ndan fizikçi Robert Smither birçok işi birarada yapıyor: “Astrofizikle, biyolojiyle ilgileniyorum. Amerika Yelken Kupası’nda teknelerin nasıl daha hızlı gidebileceği üzerine çalıştım.”

Smither ayrıca kristal difraksiyonu adı verilen, görüntü elde etmek için nötron radyasyonunun kullanıldığı yöntemin de uzmanı. Kristal difraksiyonu sayesinde uzak yıldızlar, dünyanın etrafındaki radyoaktif noktalar ve insan bedenindeki kanserli hücreler daha iyi görüntülenebiliyor.

Smither, “Kanserli bölgeye yoğunlaşan radyasyon uyguluyoruz. Elimdeki cihaz bu bölgenin üzerinden geçerek tarama yapar ve görüntü elde ederiz. Doktorlar da kanserin şekli hakkında bilgi elde ederek ameliyatı daha iyi yapma şansını yakalar,” diyor.

Leonardo Da Vinci’nin kayıp şaheseri ‘Anghiari Savaşı’nı arayanlar, Smither’ın kullandığı 21’inci yüzyıl teknolojisinin 500 yıllık sırrı çözüp çözemeyeceğini merak ediyor: “’Tuğla duvarın arkasına bakabilir misin?’ diye sordular, ‘evet’ dedim.”

Uzmanlar Da Vinci’nin kayıp duvar resminin önünde, Vecchio Sarayı’ndaki freskleri resmeden 16’ıncı yüzyıl ressamlarından Vasari’nin ördüğü bir tuğla duvar olduğuna inanıyor.

Smither, “Da Vinci’nin resmi 1505 ila 1565 arasında kapatılmış. Ne durumda olduğunu bilmiyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Bunu anlamak için önce eski geleneksel metotlar kullanıldı.

Doktor Robert Smither, “Freskte bir delik açtılar. Resmin bir kısmını gördüklerini düşünüp deliği genişlettiler. İtalyan Hükümeti duvarda daha fazla delik açılmaması konusunda ısrar ediyor. Bu nedenle duvara dokunmadan arkasını görmek için bize başvurdular,” diyor.

Amerikan Ulusal Coğrafya Cemiyeti’nden Terry Garcia, “Fresk üzerindeki deliklerin tümü daha önce restore edilen bölümler ya da çatlaklar üzerinde açıldı. Vasari’nin orijinal eserine dokunulmadı,” diyor.

Amerikan Ulusal Coğrafya Cemiyeti’nden Terry Garcia açılan delikler sayesinde Da Vinci’nin kullandığı boyalarla ilintili organik malzemeye erişildiğini, bunun Da Vinci’nin eserinin varlığını kanıtlayabileceğini söylüyor.

Esas soruysa Da Vinci’nin eserinin, önünde duran Vasari’nin eseri hasar görmeden gün yüzüne çıkarılıp çıkarılamayacağı.

Bunun için zaman ve para gerektiğini belirten Smither, kullandığı kristal difraksiyon metodunun dünyanın en ünlü ressamlarından birinin kayıp eserine ışık tutmasını umduğunu söylüyor.


XS
SM
MD
LG