Erişilebilirlik

Bilgisayarların Evrimi Silikon Vadisi'ndeki Bu Müzede


Bilgisayarların Evrimi Silikon Vadisi'ndeki Bu Müzede
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

Teknolojide gelecekte bizi ne bekliyor? Hayatı kolaylaştıran imkanlar şimdiden kurgu yapımlara konu olduğu gibi, insanoğlunun başına dert açabilecek düzeye gelebilir mi? Begüm Dönmez Ersöz ve Celal Çevirgen Silikon Vadisi’ndeki Bilgisayar Tarihi Müzesi'i ziyaret etti.

Bilgisayar tarihi müzesine ilk girişte ziyaretçileri İkinci Dünya Savaşı döneminde geliştirilen şifre makineleri karşılıyor. Şifre denilince akla ilk gelen elbette Nazi Almanyası tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacıyla kullanılan Enigma akla geliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında orduların askeri ihtiyaçlarından doğan Enigma. İngilizler ve Amerikalılar Nazi Almanyası’nın kullandığı bu makinenin şifrelerini çözmeye çalışmıştı.

İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’de üslenen Amerikalı ve İngiliz şifre çözücüler o dönemin en parlak matematikçileri ve mühendislerinden oluşuyordu. Hatta aralarında bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing ve dünyanın ilk dijital ve programlanabilir bilgisayarı olan Colossus'u geliştiren Thomas Harold Flowers da vardı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Lorenz şifre sisteminin çözülmesinde olasılık hesaplayıcı olarak kullanılan Colossus da Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde sergilenenler arasında.

1980’lerde artık taşınabilir cihazlar, ilk laptoplar kendini gösteriyor. İlk dizüstü bilgisayarlar ve kelime işlem cihazları daktilonun yerini alıyor. Elbette o dönem de gazetecilerin gözdesi.

Teknolojik gelişmişliğin en somut hali olan robotlar için de müzede ayrı bir bölüm yer alıyor. Stanford Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği "Shakey" adlı robot dokunma sensörlü ve kameralı. Uzaktan bir bilgisayar komuta ediyor. O günlerden Boston Dynamics’in kapıları açan engellerin üzerinden atlayan robotlarına kadar gelindi.

Bilgisayar müzesindeki en dikkat çekici bölümlerden bir tanesi de bilgisayar oyunlarının sergilendiği bölüm. Atari, joystick ve Commodore 64’le başlayan bilgisayar oyunları mecrasının dev bir endüstriye dönüşme aşamalarına burada tanık olmak mümkün.

Gameboylarla başlayan oyun sektörü bugün Grand auto theft ve civilization gibi oyunlarla bambaşka yöne evrildi. Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde, eskiye özlem duyanlar bu özlemini yılların klasiği Pacman’le giderebilir.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG