Erişilebilirlik

Bilgisayarlar Daha da Küçülüyor


Bilgisayarlar Daha da Küçülüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
Yıllar içinde bilgisayarlar gittikçe daha ufak, daha ince, daha hafif ve daha hızlı hale geliyor. Son zamanlardaki gelişmeler yeni nesil ince ve hızlı dizüstü bilgisayarların sunulmasını sağladı. Bu bilgisayarların kalınlığı bir santimin civarında ve öncekilerden çok daha az enerji kullanıyorlar.

Bilgisayarlarda kullanılan yarı iletken çipler giderek küçülüyor. Tablet bilgisayarlar gibi popülerliği artan cihazlar da çip boyutlarının giderek daha da küçülmesi zorunluluğunu getiriyor.

Bu arada masa üstü bilgisayarların satışları ise azalıyor.

Bir süre once Intel “ultrabook dönüşümlü diz üstü bilgisayar” isimli yeni bir kategoriyi pazara sundu. Intel’in pazarlama sorumlusu Mike Fard bunu şöyle açıklıyor: “Bu yıl dokunmatik bilgisayarların yılı. Ama dokunmatikten daha heyecan verici olan ultrabook dönüşümlü dizüstü bilgisayarlar. Bunun anlamı normal bir dizüstü bilgisayarın tablete dönüşebilmesi.”

“Ivy Bridge” isimli bir teknoloji sayesinde yeni nesil çiplerde enerji kullanımı büyük ölçüde düşürüldü. Bu seneki Tüketici Elektroniği Fuarı işletimci serilerinden birinde elektrik kullanımı çalışmalarının beklenenden hızlı ilerlediğini duyurarak şaşkınlık yaratmıştı.

Mike Fard, “Enerji verimliliği bizim için çok önemli. Sürekli olarak daha verimli işlemcileri piyasaya sunuyoruz ki bu da pil ömrünün uzaması anlamına geliyor,” şeklinde konuşuyor.

Daha düşük fiyatlarla piyasaya sürülen bu yeni nesil dizüstü bilgisayarların tüketiciyi büyüleyeceği kuşkusuz. Bir önceki ince dizüstü bilgisayarların fiyatı 1000 dolar seviyesindeydi. Dönüşümlü modellerin fiyatının ise 600 dolar civarında olması bekleniyor. Bu da modeller arasındaki rekabeti artıracak gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG