Erişilebilirlik

Bilgisayar Oyunlarının Sanatsal Yönlerini İnceleyen Sergi


Smithsonian Amerikan Sanatı Müzesi’nde daha önce benzeri görülmemiş bir sergi açıldı. Video Oyunları Sanatı adlı sergi, bilgisayar oyunlarının sanatsal yönlerini inceliyor.

‘Video Oyunları Sergisi’nin girişi, sergi hakkında ipuçları veriyor.

Jacob Smith en sevdiği oyunlardan birini gördüğü için mutlu: ”Çok heyecanlandım. Burada oyun da satın alabileceğimizi sanıyordum.”

Smith, oyun satın alamasa da oynamış olmaktan memnun.

Ziyaretçi Brittany Smith, ”Oğlumuz her gün bilgisayar oyunu oynuyor,” şeklinde konuşuyor.

Serginin küratörü Chris Melissinos, bu tutkuyu çok iyi anlıyor: ”Video oyunları kendimi bildim bileli hayatımın bir parçası.”

Sergideki 80 oyun, Mellisinos’un özel koleksiyonundan. Koleksiyon video oyunlarının 40 yıllık tarihçesini anlatıyor: ”Bu oyunlarla büyüyenler oyunların aslında çok daha derin anlamlar taşıdığını bilir. Bu oyunları sanat olarak algılayıp-algılamamak tamamen bizim olgunluk seviyemizle ilgili.”

Bir video oyunu önce kurşun kalem çizimleriyle başlıyor. Tamamlanmış üründeki grafikler ise son derece ince detaylar içeriyor. Ancak görsellik işin sadece bir yanı.

Chris Mellissinos, ”Örneğin etkileşimli hikaye anlatımında oyunu oynayanların da katılımı sağlanıyor,” diyor.

Kimileri için sergi çok nostaljik.

Ziyaretçi Brad Pittack, ”Bu oyunların bazıları benim video oyunları ve bilgisayarlarla ilk tanışmamdı. Bu nedenle gözümde birçok anı canlandı,” diyor.

Brad Pittack, “Flower” adlı yeni oyunu çok beğenmiş. Oyun, rüzgarla savrulan bir çiçek yaprağı olma hissini yaratıyor: ”Farklı bir yaklaşım, daha rahatlatıcı bir oyun.”

Kimileri geleneksel bilgisayar oyunlarını tercih ediyor. Nathan Pierce Jr. işe gitmediği günlerde 12 saat oyun oynuyor: ”Harika bir sergi. Bu kadar iyi olacağını düşünmemiştim.”

Küratör Chris Melissinos, ”En büyük umudum sergiye gelen herkesin, ister oyun oynasın ister oynamasın, video oyunlarına çok daha farklı bir gözle bakmasını sağlamak,” diyor.


XS
SM
MD
LG