Erişilebilirlik

Bilgin: 'Yurtdışındaki Türkler Önemsenmiyor'


Bilgin: 'Yurtdışındaki Türkler Önemsenmiyor'
Bilgin: 'Yurtdışındaki Türkler Önemsenmiyor'

Türkiye'de yapılacak genel seçimler için yurtdışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanma arzusu bir başka seçime kaldı. Almanya Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı Prof. Yaşar Bilgin’e göre, bu durum Türkiye’deki partilerin yurtdışındaki Türk göçmenleri pek önemsemediklerini gösteriyor.

Türkiye’de bir genel seçim daha yaklaşırken yasalar uygun olduğu halde ülkeler arasında gerekli düzenlemeler yapılamadığı için yurtdışında yaşıyan Türkler bu kez de oy kullanma hakkına sahip olamadı. Oysa oy hakkına sahip 1,5 milyonu Almanya’da toplam 2 milyon 600 bin Türk vatandaşı bu kez önce çok umutlandı. Başta Almanya'daki olmak üzere konsolosluklarda oy verilebilmesi icin girişimler gündeme geldi, ancak hazırlıkların Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimine yetişmemesi sonrasında umutlar başka bir bahara, diğer bir deyişle başka bir seçime kaldı. En son 2007 seçimleri öncesinde Avrupa’da etkin çok sayıda Türk çatı örgütü ve lobi temsilcisinin seçime katılım konusunda ortak inisiyatifinin mimarı olan Almanya Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı Profesör Yaşar Bilgin, uzun yıllardır oy hakkı için mücadele verdiklerini, ancak ilerleme kaydedemediklerini söylüyor.

Avrupa’nın bir seçim bölgesi olarak kabul edilmesi gerektiğini ve şu anda Avrupa'daki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçmen nüfustan hareket edildiğinde, dördüncü büyük seçim bölgesinin oluşacağını savunan Bilgin, Türkiye’deki partilerin bu gerçeği görmezlikten geldiğini söylüyor ve bunu şu şekilde gerekçelendiriyor.

12 Haziran seçimlerinin ardından oluşacak yeni hükümetin konuya el atması gerektiğini ve bu bağlamda bir kez daha hüzün yaşanmaması için şimdiden yasal hazırlıkların başlatılmasını isteyen Bilgin, öte yandan özellikle Türk kökenli genç göçmenlerin yaşadıkları ülkelerin siyasetine ilgi göstermelerinin önemini vurguluyor.

Bu arada Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı toplam 2 milyon 568 bin 977 seçmenin, 25 gümrük kapısında kurulan sandıklarda oy verme işlemi sürüyor. Söz konusu seçmenlerin oy kullanabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu dışında herhangi bir kimlik belgesi kabul edilmiyor.

XS
SM
MD
LG