Erişilebilirlik

Biden Yönetiminden Restoranlara Maddi Destek


ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren teşvik paketi kapsamında yaklaşık 100 bin restorana maddi yardım sağlanacağını belirtti.

Biden’ın imzasıyla yasalaşan 1,9 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketinin kapsamına, pandemiden en çok etkilenen işyerleri arasında yer alan restoranlara maddi destek sağlamak üzere Restoranların Yeniden Canlandırılması Fonu da alınmıştı.

Yaklaşık 28,6 milyar dolar değerindeki fondan yararlanmak üzere başvurular Pazartesi günü başladı.

“Toparlanmada restoranların rolü büyük”

Başkent Washington’da fon kapsamında sağlanan maddi yardımdan ilk yararlanan Taqueria Las Gemelas adlı restoranı ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, daha sonra Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada oluşturulan fon kapsamında ülke genelinde yaklaşık 100 bin restoranın bu yardımdan faydalanmasını beklediklerini ifade etti.

Başkan Biden pandemiden önce ABD’de toplam çalışan sayısının yüzde 12’sini restoran ve bar çalışanlarının oluşturduğunu söyledi, “Gerek ekonomimiz gerekse toplum bilinci açısından toparlanmamızda restoranların rolü büyük. Eğer ekonomimizin herkesi kapsayacak şekilde toparlanmasını istiyorsak, o zaman restoranlarımızın da masada bir sandalyesi olmalı” dedi.

“Kurumlar vergisinde orta yol bulmaya hazırım”

Amerikalı ailelere eğitim, çocuk bakımı ve sağlık alanlarında yardım yapılmasını öngören, çalışan ailelere ücretli izin imkanı sunması beklenen 1,8 trilyon dolarlık aile teşvik planı, 1,9 trilyon dolarlık ekonomik yardım paketi ve yine 1,9 trilyon dolarlık altyapı planının toplamı 6 trilyon doları buluyor.

ABD Başkanı Joe Biden bu planlara kaynağın büyük şirketlere getirilmesi planlanan kurumlar vergisindeki artıştan sağlanacağını belirtmişti.

Beyaz Saray’da Amerikan Kurtarma Planı’nın uygulanmasına ilişkin açıklama yapan Başkan Biden bu konuda orta yol bulmaya hazır olduğunu, şirketlerin CEO’larıyla temas halinde olduklarını ve konuyu Cumhuriyetçilerle de gelecek günlerde ele alacağını belirtti.

Trump dönemi düzenlemesine iptal

Biden yönetimi, bir önceki başkan Donald Trump döneminde Uber ve Lyft gibi şirketler için çalışan sürücülerin bağımsız sözleşmeli kategorisinde yer almasını öngören ve bu çalışanların bazı haklardan mahrum kalmasına sebep olan düzenlemeyi de iptal etti.

Çalışma Bakanı Marty Walsh, ‘’Bu düzenlemeyi geri çekerek çalışan haklarını koruyacağız. İşverenlerin bu kişileri bağımsız sözleşmeli olarak sınıflandırması sebebiyle çalışanlar sıklıkla önemli haklarını kaybediyor’’ dedi.

Reuters haber ajansına konuşan Uber sözcüsü de şu andaki istihdam sisteminin artık geçerliliğini yitirdiğini ve bu durumun çalışanları daha fazla hakka sahip olacakları bir çalışan olmak ya da esnek olup sınırlı haklara sahip olan bağımsız sözleşmeli çalışan olmak arasında bir tercihe zorladığını söyledi. Sözcü, şirket olarak her iki seçeneğin en iyi imkanlarını çalışanlarına sunabileceklerini belirtti.

ABD Ticaret Odası ise yönetimin bağımsız sözleşmeli çalışanların para kazanma imkanlarını sınırlandırabilecek yeni düzenlemeler getirmemesini umduğunu belirtti.

Açıklamada, “Yönetimin yasada yerleşik bir yeri olan, hem çalışanlara hem de şirketlere çalışanların sınıflandırılması açısından netlik kazandıran dengeli bir düzenlemeyi geri çekmesinden hayal kırıklığına uğradık” denildi.

ABD’deki en büyük işçi sendikaları federasyonu olan Amerikan Emek Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresi (AFL-CIO) ise karara destek verdi.

Eski Başkan Trump döneminde yapılan düzenlemenin Mart ayında yürürlüğe girmesi planlanmıştı; ancak düzenleme Başkan Biden’ın göreve gelmesinin ardından incelemeye alınmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG