Erişilebilirlik

Biden ve Xi Telefonla Görüştü


Çin lideri Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden 1,5 saate yakın bir süre telefonla görüştü.
Çin lideri Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden 1,5 saate yakın bir süre telefonla görüştü.

ABD Başkanı Joe Biden, Çin lideri Xi Jinping’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Uzun bir aradan sonra konuşan iki ülke lideri, bir buçuk saate yakın süren bir görüşme yaptı.

Beyaz Saray’dan görüşmeye ilişkin kısa bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Biden ve Xi’nin iki ülke ilişkileri, ortak çıkarlar, değerler ve fikir ayrılıklarının olduğu konularda görüş alışverişinde bulundukları ifade edildi. Görüşmede, iki liderin de tüm konular üzerinde açık ve net bir biçimde tartışma iradesi ortaya koydukları belirtildi. ABD Başkanı Biden, bunun, ABD ve Çin arasındaki rekabeti sorumlu şekilde yürütebilmek için sarfedilmesi gereken bir çaba olduğunu ortaya koydu. Açıklamada bu çerçevede iki liderin de rekabetin bir çatışmaya dönüşmemesi için sorumluluklarını dile getirdikleri belirtildi. ABD Başkanı Biden ayrıca görüşmede, ABD’nin Hint -Pasifik bölgesi başta olmak üzere dünya barışı ve istikrarı konusundaki görüşlerini de Çin Devlet Başkanı Xi’yle paylaştı.

Çin Devlet Haber Ajansı Xinhua da görüşmeye ilişkin haberinde, Xi’nin görüşmede Biden’a “Eğer Çin ve ABD birlikte çalışırlarsa dünya bundan çıkar sağlar ama Çin ve ABD karşı karşıya gelirlerse bundan iki ülke de dünya da zarar görür. Çin ve ABD’nin iyi ilişkilerinin olması bir gerekliliktir, ancak bunun nasıl sağlanacağı sorgulanmalıdır” dediğini bildirdi.

Çin lideri ayrıca Biden’a iki ülkenin COVID-19 salgını ve küresel iklim krizi gibi konularda ortak çalışabileceklerini söyledi.

İki liderin yüz yüze görüşmek için de fikir birliği içerisinde oldukları belirtilirken her iki taraftan da bunun ne zaman ve nerede olabileceğine dair bir açıklama yapılmadı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG