Erişilebilirlik

Biden'dan "Obamacare" Uyarısı


Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden ve Demokratlar Başkan Donald Trump’ın Amy Coney Barrett’i Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday göstermesinin ardından dikkatlerini mahkemeye yoğunlaştırmış görünüyor.

Biden ve Demokratlar’ın en büyük endişeleri, Barrett’ın Senato tarafından onaylanması halinde mahkemenin gündemine gelecek ve Obamacare olarak bilinen sağlık sigortası sistemi için olumsuz oy kullanma ihtimalinin güçlü olması.

Cumhuriyetçiler’in Senato’da çoğunlukta olmaları nedeniyle Demokratlar'ın Barrett’ın adaylığını engelleme şansı oldukça düşük.

Barrett 10 Kasım’da konunun görüşüleceği oturumda Anayasa Mahkemesi üyesi olabilir.

Biden da bu konuya dikkat çekiyor.

Demokrat Parti’nin başkan adayı, “Burda olanlarda gizem yok. Başkan Trump Affordable Care Act’i kaldırmak istiyor. Bunu 4 yıldır deniyor” dedi.

Affordable Care Act, Obamacare olarak biliniyor ve düşük gelirli 20 milyon Amerikalı’ya sağlık sigortası sağlıyor.

Affordable Care Act eski Başkan Barack Obama döneminde 2010 yılında kabul edilmişti.

Biden Obamacare’ın kaderini Corona virüsü krizine bağladı ve Amerikalılar’a hitaben, “bu sizin sağlığınızla ilgili" ifadesini kullandı.

Biden, bunun şu andaki sağlık koşullarının kapsam içinde olup olmayacağıyla ilgili olduğunu, bunun salgının ortasında insanların sağlığıyla ilgili olduğunu vurguladı.

Demokrat Parti başkan adayı seçimlerde seçilecek kişinin Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesini aday göstermesi gerektiğini de yineledi.

Trump ise Twitter mesajında, Obamacare’in iptal edilmesi durumuna yerine daha iyi ve daha ucuz bir alternatifin geleceğini belirtti. Trump bununla birlikte alternatifin ne olduğunu şu ana kadar açıklamış değil.

Trump’ın Obamacare’i daha önce kaldırma girişimleri hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Demokrat Senatör Dick Durbin de Barrett’e Senato komisyonundaki ifadesi sırasında Obamacare’i kaldırmak isteyip istemediğini soracağını belirtti.

Amy Coney Barrett’ın Anayasa Mahkemesi üyesi olabilmesi için önce Senato Adalet Komisyonu’ndan onay alması ardından da Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

Cumhuriyetçiler Senato’da çoğunlukta olduğu için Barrett’ın Anayasa Mahkemesi üyeliği önünde çok önemli bir engel görünmüyor.

Barrett'in Anayasa Mahkemesi üyesi olması durumunda mahkemede muhafazkarlar liberal üyeler karşısında 6-3 üstünlük sağlayacaklar.

Geçen hafta hayatını kaybeden Ruth Bader Ginsburg mahkemenin en liberal üyesi olarak nitelendiriliyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG