Erişilebilirlik

Biden Seçim Yarışına Katılacak mı?


Biden Seçim Yarışına Katılacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

ABD Başkanlık yarışında Demokrat Parti’nin önde giden adayı Hillary Clinton’ın siyasi geleceğiyle ilgili kaygılar devam ederken, Başkan Yardımcısı Joe Biden üzerinde 2016 başkanlık yarışına katılması konusundaki baskılar giderek artıyor.

Kamuoyu yoklamalarında azalan halk desteği ve seçim kampanyasının geleceğiyle ilgili kaygılar doğrultusunda, Hillary Clinton seçim taktiklerini değiştirdi.

Güvenilirliği konusunda kuşkuya yolaçan e-posta skandalından sonra Clinton ilk kez ABC televizyonuna konuştu ve bu konuda özür diledi: “İki farklı e-posta hesabı kullanmalıydım, biri kişisel, öteki de görevimle ilgili olan. Bu bir hataydı, özür dilerim. Bu konudaki tüm sorumluluğu kabul ediyorum ve bundan sonra olabildiğince şeffaf davranacağım.”

Clinton’ın seçim kampanyasındaki bu değişken tutum, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın seçim yarışına katılıp katılmayacağı konusunda artan spekülasyonlar sonucu gelişti.

Biden, geçtiğimiz günlerde Pittsburgh’da yoğun bir kalabalık tarafından yarışa katılması için desteklendi ama o hala Mayıs’ta kaybettiği oğlunun yasını tutuyor.

Joe Biden geçtiğimiz günlerde Atlanta’da yaptığı konuşmada, adaylık konusunda kararsız olduğunu söyledi: “Bütün kalbimle ve ruhumla bu yola kendimi adayacağımı Amerikan halkına ve partime söyleyemezsem, bunu yapmam uygun olmaz.”

Biden’ın seçim yarışına geç girmesi, Vermont Senatörü Bernie Sanders karşısında zaten zorlanan Clinton’ın işini daha da zorlaştırabilir.

Sanders, ekonomi mesajlı kampanyasıyla kalabalıkları kendine çekerken liberal demokrat seçmenler arasında da ilgi uyandırıyor: “Bu kadarı yeter. Bizim milyarderler değil, aileler için bir ekonomiye ihtiyacımız var.”

Sanders, New Hampshire’da Clinton ile arasındaki farkı açarken, Iowa eyaletinde de arayı kapatıyor.

Ancak uzman Stuart Rothenberg’e göre Demokratlar hala Sanders’ın adaylık vizesi alıp alamayacağı konusunda şüpheli: “Clinton yaşanan olayları iyi idare edemedi, ama başkalarının ana seçmenden Clinton’a olan desteği çalmaları zor. Ancak Joe Biden’ın Bernie Sanders’dan daha fazla potansiyeli olduğu da bir gerçek.”

Rothenberg’e göre, Clinton’ın ilk kadın başkan olma arayışı hala Demokrat kadın seçmenler açısından güçlü bir nokta: “Çekirdek Demokrat seçmen için Clinton büyük bir partiden gösterilen ilk kadın başkan adayı olacak, hatta ilk kadın başkan olma potansiyeli var. Bu Demokratlar için hala son derece önemli.”

Demokrat Parti aday adayları arasındaki ilk tartışma, 13 Ekim günü gerçekleşecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG