Erişilebilirlik

Biden New Mexico'daki Müslüman Cinayetlerini Kınadı


ABD Başkanı Joe Biden, New Mexico eyaletinin Albuquerque kentinde dördüncü Müslüman erkeğin öldürülmesi üzerine Müslüman toplumla dayanışma içinde olduğu mesajı verdi. Yetkililer, cinayetleri hedefli saldırılar olarak niteledi.

Biden, dördüncü cinayetten sonra paylaştığı Twitter mesajında, cinayetlerin kendisini öfkelendirdiğini ve üzdüğünü kaydetti.

"Soruşturmanın tamamlanmasını beklerken dualarım ölenlerin aileleriyle. Yönetimim Müslüman toplumunun yanında" diyen Biden, "Bu nefret dolu saldırıların Amerika'da yeri yoktur" ifadesini kullandı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Twitter'da paylaştığı destek mesajında, "Albuquerque’de dört Müslüman erkeğin öldürülmesi beni derinden rahatsız etti. Polis bu tiksindirici saldırıları soruştururken New Mexico ve ülke genelinde Müslüman toplumun yanında duruyoruz. Nefretin Amerika’da yeri yoktur" dedi.

New Mexico polisi ve federal daireler, sonuncusu Cuma akşamı işlenen dört cinayetin birbiriyle bağlantılı olup olmadığını soruşturuyor. New Mexico Valisi Michelle Lujan Grisham, cinayetleri "hedefli" olarak nitelemişti.

Albuquerque Polis Şefi Harold Medina, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Müslüman toplumunun mensubu olan genç bir erkek öldürüldü" demişti.

"Cinayetler birbiriyle bağlantılı olabilir"

Cinayet sonucu öldürülen sonuncu kişinin adı ve nasıl öldürüldüğüne ilişkin ayrıntı açıklanmadı. Daha önceki cinayetler, üç Müslüman erkeğin pusuya düşürülmesi ve uyarılmadan vurularak öldürülmesiyle işlenmişti.

Harold Medina, son cinayetin daha önceki üç cinayetle bağlantılı olabileceğini kaydetti.

Polis, New Mexico eyaletinin en büyük kentinde son dokuz ayda üç Müslüman erkeğin öldürülmesinin bu kişilerin din ve ırkları nedeniyle hedef alınmasının sonucu olduğunu kaydetmişti.

Vali Michelle Lujan Grisham, dün geç saatlerde paylaştığı Twitter mesajında, "Albuquerque'de Müslümanlar'ı hedef alan cinayetler derinden öfkelendirici ve hiçbir şekilde tahammül edilemez" dedi.

Öldürülen iki Müslüman, aynı caminin cemaatine mensuptu ve Albuquerque'de Temmuz sonu ve Ağustos başında öldürülmüştü. Polis, bu iki cinayetin, Kasım ayında bir Afgan göçmenin öldürülmesiyle bağlantılı olduğuna ilişkin "güçlü olasılık" bulunduğunu belirtti.

Espanola kentinde planlama direktörü olan ve Amerika'ya Pakistan'dan göçen 27 yaşındaki Muhammed Afzaal Hüseyin, Pazartesi günü Albuquerque'de yaşadığı apartman kompleksinin önünde vurularak öldürülmüştü. 41 yaşındaki Aftab Hüseyin ise 26 Temmuz'da kurşunlanmış olarak bulunmuştu.

7 Kasım 2021'deyse 62 yaşındaki Muhammed Ahmedi, helal gıda ürünleri satan bir süpermarketin otoparkında vurulmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG