Erişilebilirlik

Biden, Maliki ve Barzani İle Görüştü


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ankara'yı ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül ile..
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ankara'yı ziyaretinde Cumhurbaşkanı Gül ile..

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Iraklı liderlerle telefon görüşmeleri yaparak ülkedeki siyasi krizi diyalog yoluyla çözmeye çağırdı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’in Başbakan Nuri el-Maliki ve özerk Kürdistan yönetimi başkanı Mesut Barzani ile Cumartesi günü görüştüğü belirtildi.

Açıklamaya göre Biden her iki liderle Irak’taki mevcut siyasi durum üzerinde görüş alışverişinde bulundu ve Amerika’nın Irak’lı liderler arasında diyalog kurulması için harcanan çabalara verdiği desteği tekrarladı.

ABD Başkan yardımcısı Irak’ta mezhep ve etnik gerginlikleri azaltmak için gösterilen diplomatik çabalarda büyük bir rol oynamıştı.

Biden telefon görüşmelerinde geçen Perşembe Bağdat’ta bombalı saldırılarda ölen 69 kişi için başsağlığı dileklerini de iletti

Amerikan askerlerinin ülkeden ayrılmasından bir gün sonra meydana gelen eşgüdümlü patlamaların çoğu başkentin Şii semtlerini hedef almıştı.

Bu arada Şiilerin kontrolündeki hükümet, terör eylemleri planladığı gerekçesiyle Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşemi’yi tutuklamaya çalışıyor.

Haşemi iddiaları reddediyor, siyasi olarak nitelediği suçlamaların Başbakan Nuri el Maliki’nin iktidarı kendi elinde toplama girişimi olduğunu öne sürüyor.

Irak’ın Kürt bölgesine sığınan Haşemi, Fransız haber ajansına korumalarının terör saldırıları düzenlemiş olabileceklerini ancak kendisinin saldırılarla bir ilgisi olmadığını açıkladı.

Bağdat’a dönmeyeceğini belirten Haşimi hakkındaki davanın Kürdistan adliyesine nakledilmesini de istiyor.

XS
SM
MD
LG