Erişilebilirlik

Biden'ın Kabinesinde Kimler Yer Alacak?


Resmi olmayan sonuçlara göre ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçiminin galibi olan Demokrat Partili Joe Biden, kabinesinde yer alacak isimleri açıklamaya başladı.

Öncelikle dışişleri ve ulusal güvenlik ekibini açıklayan Biden, Antony Blinken'ı Dışişleri Bakanı olarak aday gösterdi.

Joe Biden'la yaklaşık 20 yıldır birlikte çalışan 58 yaşındaki Antony Blinken, eski Başkan Barack Obama döneminde Dışişleri Bakan Vekili ve Ulusal Güvenlik Danışman Vekili olarak görev yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı görevine resmi olarak aday gösterildiğini Twitter hesabından açıklayan Blinken, "Onaylanmam halinde, tüm kalbimle yerine getireceğim bir görev" diye yazdı.

Blinken ABD'nin küresel ilişkilerini yeniden şekillendirecek

Antony Blinken, Senato'dan onay alması durumunda 20 Ocak 2021'de göreve gelecek yeni yönetim içinde Amerika'nın küresel ilişkilerine yeniden yön veren kritik isim olacak.

Antony Blinken, kısa süre önce Biden ve yardımcısı Kamala Harris’le birlikte bir ulusal güvenlik brifingine katıldı, Mısır ve Etiyopya'daki dış siyaset meseleleriyle ilgili kamuoyuna açıklamalar yaptı.

Harvard Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Antony Blinken, küresel işbirliğine dönülmesini destekleyen eski ulusal güvenlik yetkilileriyle aynı görüşü paylaşıyor.

Eylül ayında Associated Press haber ajansına konuşan Blinken, "Demokrasi dünya genelinde geriledi. Başkan Trump’ın ABD kurumlarına, değerlerine ve halkına her gün saldırması nedeniyle maalesef bizde de gerileme içinde. Dostlarımız, Joe Biden'ın kim olduklarını bildiğinin farkında. Düşmanlarımız da öyle. Bu farklılık, daha ilk günden hissedilir" ifadelerini kullanmıştı.

Antony Blinken, Joe Biden'ın Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olduğu yıllarda komisyonda görev yapmadan önce eski Başkan Bill Clinton döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi'nde yer almıştı.

Obama yönetiminin ilk yıllarında Ulusal Güvenlik Konseyi'ne geri dönen Blinken, aynı zamanda dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı'ydı. Blinken, daha sonra eski Dışişleri Bakanı John Kerry'nin vekilliği görevini üstlenmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na geçmişti.

Biden'ın yeni Dışişleri Bakanı, Başkan Trump'ın bu göreve getirdiği Rex Tillerson ve Mike Pompeo dönemlerinde personelin moral bozukluğuna uğradığı, deneyimli eleman sayısının azaldığı bir bakanlık devralacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı, son üç yıldır bütçesinde yüzde 30'dan fazla kesinti yapılması girişiminden büyük ölçüde kurtulmuş olsa da kıdemli ve orta seviye kadrolarda yer alan çok sayıda diplomat, son dört yılda ya emekliliğini istedi ya da bakanlıktan ayrıldı.

Bu görev için daha önce eski BM Daimi Temsilcisi Susan Rice ve Senatör Chris Coons'un adları geçiyordu. Bu iki ismin tercih edilememesi, Senato'daki onay sürecini olumsuz yönde etkileyebilecek bazı tartışmalı meselelerin de bertaraf edilmesi anlamına geliyor.

Susan Rice, özellikle 2012 yılında Amerika'nın Libya'da Bingazi Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırılardan sonra yaptığı açıklamaları nedeniyle uzun zamandır Cumhuriyetçi Partililer'in hedefinde olan bir isim.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Delaware Senatörü Chris Coons ise dış siyasette Antony Blinken kadar deneyim sahibi değil.

Ulusal Güvenlik Danışmanlığına Jake Sullivan atanıyor

Joe Biden ve Hillary Clinton'a danışmanlık yapan Jake Sullivan ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na atanıyor.

1976 doğumlu Sullivan, on yıllar sonra bu göreve getirilen en genç yetkili olacak. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’ne ise Dışişleri Bakanlığı’nda 35 yıldır hizmet veren, geçmişte Afrika’dan sorumlu bakan yardımcılığı görevi üstlenen Linda Thomas-Greenfield aday gösterildi.

Jake Sullivan da Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Seçilmiş başkan Biden hükümetimizin en yüksek düzeylerinde ulusal güvenliğimizi korumak için nelerin yapılması gerektiğini bana öğretti. Şimdi Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak hizmet etmemi istedi. Bu hizmeti yerine getirirken, ülkemizin güvenli olmasını sağlamak amacıyla elimden gelen her şeyi yapacağım" diye yazdı.

Biden'ın Maliye bakanlığına Janet Yellen'ı aday göstermesi bekleniyor

Joe Biden'ın Maliye bakanlığı görevine de 2014-2018 yılları arasında ABD Merkez Bankası FED'in başkanlığını yapan Janet Yellen'ı aday göstermesi bekleniyor.

Demokrat liderin geçtiğimiz hafta bu bakanlığa hangi ismi aday göstereceğine karar verdiği belirtilmiş ancak kamuoyuna bir isim açıklanmamıştı.

Haberi ilk olarak Wall Street Journal gazetesi ve Reuters haber ajansı duyurdu. İki Demokrat Partili kaynağa göre, Biden’ın Maliye Bakanlığı’na Janet Yellen’ı aday göstermesi bekleniyor.

Reuters haber ajansının telefonla ulaştığı Biden’ın seçim kampanyası sözcüsü ve Janet Yellen konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

İlk kadın Maliye Bakanı olabilir

74 yaşındaki Yellen, 20 Ocak'ta göreve başlayacak yeni Senato tarafından onaylanması halinde Maliye Bakanlığı'na getirilen ilk kadın olacak.

FED Başkanı olduğu dönemde Kongre'den de saygı gören bir isim olarak bilinen Yellen'ın Cumhuriyetçiler'in de desteğini almasının yüksek bir ihtimal olduğu yorumu yapılıyor.

Janet Yellen, ABD ekonomisinin Corona virüsü pandemisi sebebiyle girdiği resesyondan çıkması ve toparlanması için hükümet harcamalarının arttırılması gerektiğini savunmuş, ABD'de gittikçe artan ekonomik eşitsizliğin ülkenin değerlerini ve geleceğini tehdit ettiğini dile getirmişti.

Onaylanması halinde Yellen, ABD'de mali politikalar ve vergi politikalarında söz sahibi olacak. Janet Yellen'ın Demokrat Parti içindeki ilerici kanadın da desteğini aldığı belirtiliyor.

Finans çevreleri Biden'ın tercihinden memnun

Eski FED Başkanı Yellen’ın tecrübesine ve saygınlığına dikkat çeken finans çevreleri, ABD medyasında yer alan haberlerin ardından, Biden’ın olası Yellen tercihinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı ve CEO’su Tim Adam yaptığı yazılı açıklamada, “Janet Yellen Maliye Bakanlığı için olağanüstü bir tercih ve Senato tarafından hızla onaylanmalıdır. Yellen, birinci sınıf bir ekonomist, kendisine görevine adayan bir devlet memuru. ABD ekonomisinin Covid-19 pandemisinin ardından toparlanmaya çalışacağı bir dönemde, dümende güvenilir, istikrarlı ve pragmatik bir el olacak” ifadelerini kullandı.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz “Tebrikler, Janet Yellen. Harika haber” mesajını paylaştı.

İç Güvenlik Bakanlığı'na Latin kökenli isim

İç Güvenlik Bakanlığı'na ise kariyeri boyunca Senato'dan üç kez onay alan, İç Güvenlik Bakan Vekili olarak görev yapan Alejandro Mayorkas getirilecek.

Mayorkas, bu göreve getirilen ilk Latin kökenli ve ilk göçmen olma özelliğine sahip.

Mayorkas da Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Seçilmiş başkan tarafından bu göreve aday gösterilmek bir onur. İç Güvenlik Bakanlığı'nı yönetmek basit bir görev değil ancak kurumlarımıza duyulan güveni yeniden tesis etmek ve yurtiçinde güvenliğimizi korumak için çalışacağım" dedi. ​

Ulusal istihbarat direktörlüğüne kadın aday

ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'in eski başkan vekili ve Ulusal Güvenlik Danışmanı eski vekili Avril Haines ise Ulusal İstihbarat Direktörü olarak görev yapmak üzere aday gösterildi.

Haines, Senato'dan onay aldığı takdirde Amerikan istihbaratına liderlik edecek ilk kadın olacak.

Ulusal Güvenlik Konseyi bünyesinde ilk kez Özel İklim Temsilciliği oluşturuldu

Eski Dışişleri Bakanı John Kerry ise Ulusal Güvenlik Konseyi bünyesinde ilk kez oluşturulan İklim Özel Başkanlık Temsilciliği görevine getiriliyor.

Joe Biden'ın iklim değişikliğini acil bir ulusal güvenlik meselesi olarak kabul etmesinin bir yansıması olarak oluşturulan bu temsilcilikte ilk kez görev yapacak isim olan John Kerry, Paris İklim Anlaşması'nın mimarlarından biriydi.

John Kerry, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Paris Anlaşması ile başladığımız çalışma henüz bitmedi. Amerika'yı bu neslin ve ondan sonra gelecek nesillerin karşı karşıya kalacağı en büyük zorlukla mücadelesini yeniden rayına oturtmak amacıyla hükümete dönüyorum. İklim krizi herkesin görev başında olmasını gerektiriyor" diye yazdı.

Kerry, Biden'ın BM temsilciliği görevi için seçtiği Linda Thomas Greenfield için de bir mesaj paylaştı. Greenfield'ın Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki önceki görevinde olduğu gibi New York'ta da başarılı olacağını belirterek, siyah kadın diplomattan övgüyle söz etti.

Savunma Bakanlığı için Michele Flournoy'un adı geçiyor

Joe Biden, kabinesinde yer alacak isimleri ekonomi, ulusal güvenlik ya da kamu sağlığı gibi farklı kategorilere göre aşamalı olarak açıklıyor.

Biden'ın Savunma Bakanlığı'na Michèle Flournoy'u ataması olasılığı gündemde.

Kabinede çeşitlilik sözü

Biden ve ekibi, ABD'nin çeşitliliğini yansıtan bir yönetim kurma arzusunu sık sık gündeme getiriyor.

Biden'ın Savunma, Eski Muharipler Bakanlığı'na da ilk kadın bakanı atayıp-atamayacağı ya da Savunma ve İçişleri bakanlıklıklarının başına ilk siyah isimleri getirip-getirmeyeceği merakla takip ediliyor.

Corona zamanı yemin töreni nasıl olacak?

Corona pandemisi nedeniyle formatı değiştirilmiş bir başkanlık yemin törenine ilişkin planlama çalışmaları da devam ediyor.

Ron Klain, Biden'ın ekibinin yemin törenine ilişkin planlar hakkında Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Demokrat Partililer'le danışmalarda bulunduğunu söyledi.

Klain, "O anın simgesel anlamını ve önemini yansıtan ancak aynı zamanda hastalığın yayılmasıyla sonuçlanmayacak bir yemin töreni hazırlamaya çalışıyoruz. Amacımız bu" dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG