Erişilebilirlik

Biden ve Johnson'dan İşbirliğini Güçlendirme Taahhüdü


Başkan Joe Biden, Avrupa'ya düzenlediği ziyaretin ilk ayağı olan İngiltere'de Perşembe günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la biraraya geldi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve eşi Carrie, Başkan Biden ve eşi First Lady Jill Biden'ı İngiltere'nin güneybatı ucundaki Cornwall bölgesinde bulunan sahil kasabası St. Ives'da karşıladı.

Başkan Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson görüşmelerinde 80 yıl önce Başkan Franklin Roosevelt ve Başbakan Winston Churchill tarafından imzalanan Atlantik Bildirisi’yle oluşturulan bağlılıkları ve hedefleri devam ettirmek ve bunlara yenilerini eklemek için bir belgeye imza attı.

Atlantik Bildirisi, Birleşmiş Milletler ve NATO’nun da temelini atan bildiriydi. Biden, İngiltere ve ABD’nin bildiride yer alan temel prensiplere kapsamında dönemlerinin zorluklarıyla birlikte mücadele edeceklerine söz verdiğini kaydetti.

Bugün bu bağlılığı pekiştirdiklerini belirten Biden, ‘‘Siber güvenlik, yükselen teknolojiler, küresel sağlık ve iklim değişikliği gibi yüzyılın en önemli zorluklarını yüz yüze konuştuk’’ diye konuştu.

İki ülkenin ortak hedefleri arasında iklim değişikliğine karşı küresel düzeyde eyleme geçmenin olduğunu belirten Biden Nisan ayında ev sahipliği yaptığı iklim liderleri zirvesinin İngiltere’nin Glasgow’da ev sahipliği yapacağı COP26 toplantısına giden yolda hassas ivmenin bir parçası olduğunu kaydetti.

Johnson ile görüşmesinde Afganistan’da 20 yıla yakı süredir sırt sırta cesurca çarpışan iki ülke askerlerinin fedakarlıklardan da söz ettiklerini belirten Biden, ‘‘İngiltere başından beri bizim yanımızdaydı ve teröristlerin tehdidini ortadan kaldırmaya bizim kadar bağlıydı. Şimdi ise birlikte Afganistan’dan çekilmeyi koordine ediyoruz’’ dedi.

Biden, görüşmede ayrıca iki ülkenin birlikte Corona virüsüne karşı mücadeleye nasıl liderlik edebileceklerini de ele aldıklarını kaydetti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise bir dizi konuda Londra ile birlikte çalışmak isteyen Başkan Biden’la yaptığı görüşmenin ‘‘Taze bir nefes’’ olduğunu söyledi.

Bir saat 20 dakikaya yakın konuştuklarını belirten Johnson, görüşme için ‘‘yeni ve ilginç’’ değerlendirmesinde bulundu; ‘’Birlikte çok çalışıyoruz’’ dedi

Johnson ABD, İngiltere ve AB’nin Brexit’in tartışmalı konularından Kuzey İrlanda konusunda 1998 barış anlaşmasına uygun çözüm üretilmesi konusunda ‘‘tam uyum içinde’’ olduklarını belirtti.

İrlanda kökenli olan Başkan Biden’ın İngiltere'nin AB'den ayrılmasının 1998 yılında ABD'nin arabuluculuğuyla müzakere edilen ve Kuzey İrlanda'da barış sağlanmasıyla sonuçlanan Hayırlı Cuma Anlaşması'na zarar verebileceği konusunda kaygılı olduğu biliniyor.

Biden’ın bu konuda kendisine uyarıda bulunup-bulunmadığı sorulduğunda Johnson, ‘‘Hayır, uyarıda bulunmadı’’ yanıtını verdi.

Johnson, ‘‘Amerika, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin yapmak istediği Hayırlı Cuma Anlaşması’nı desteklemek ve barış sürecinin dengesini korumak. Ortak zemin kesinlikle bu’’ açıklamasını yaptı.

Brexit sonrası görüşme merak konusuydu

Biden ve Johnson'ın İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı (Brexit) dahil geçmişteki bazı anlaşmazlıklar sonrasında nasıl bir görüşme gerçekleştirecekleri merakla bekleniyordu. Obama-Biden yönetimi, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına karşı çıkmıştı.

Düşünce kuruluşu Wilson Center'dan Küresel Avrupa Programı Başkanı Dan Hamilton, Biden ve Johnson arasındaki ilişki hakkında, "İki liderin uyum içerisinde olduğu söylenemez. Başkan Biden, Boris Johnson'a Donald Trump'ın klonu yakıştırması yapmıştı" dedi.

Brexit anlaşması uyarınca Kuzey İrlanda, artık AB'nin bir parçası olmasa da AB çerçevesindeki ekonomik pazarın tarafları arasında bulunuyor. Bu durum, sınırda gümrük uygulanması anlamına geliyor. Biden yönetimi, Brexit'in Kuzey İrlanda'daki barışı bozacak hiçbir unsur içermemesi konusunda ısrarlı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, VOA'e yaptığı açıklamada, "Başkan Biden, Kuzey İrlanda'da barışçı şekilde birarada yaşamın temelini oluşturan Hayırlı Cuma Anlaşması'na olan sağlam inancı konusunda son derece açık ve net. Anlaşma korunmalı. ABD, Anlaşmayı tehlikeye atacak hiçbir adımı memnunlukla karşılamayacaktır" dedi ve Biden'ın bu konu hakkında "ilkesel açıklamalar" yapacağını kaydetmişti

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi de Başkan Biden'ın İngiltere'te Başbakan Boris Johnson'a Kuzey İrlanda konusunda ders vermeye gitmediğini, yüzleşme ya da düşmanca tavır sergileme arayışı içinde olmadığını söylemişti.

Yetkili, "Biden buraya ders vermeye gelmedi. Kuzey İrlanda'daki barış hakkındaki derin inancını ifade etmek için geldi" demişti.

Wilson Center uzmanı Hamilton, bu gerginliklere rağmen liderlerin transatlantik ilişkilere ülkelerinin çıkarları doğrultusunda bağlı kalma taahhüdünde bulunacağını söyledi. Kısa süre önce dış siyaset stratejisi değerlendirmesini tamamlayan Johnson hükümeti, ABD ve İngiltere arasındaki özel ilişkiye bir kez daha vurgu yaptı.

G-7 zirvesinin hedefleri

Biden, ziyaretleri kapsamında Batı Avrupalı başka liderlerle ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le de görüşmeler yapacak.​

Başkan Biden'ın İngiltere'deki birinci gündem maddesi, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanta, İtalya ve Japonya'dan oluşan G-7 ülkelerinin zirvesine katılmak.

Biden, Avrupa'ya hareket etmek üzere Air Force One uçağına binerken gazetecilere yaptığı açıklamada, önceliklerini "İttifakı güçlendirmek, Putin ve Çin'e Avrupa ve ABD'nin sıkı ilişki içinde olduğunu açıkça göstermek. G-7 yoluna devam edecek" şeklinde ifade etti.

G-7 liderleri en son 2019 yılı Ağustos ayında Fransa'nın Biarritz kentinde biraraya gelmişti. Ancak bu zirvenin sonunda, o dönemdeki ABD Başkanı Donald Trump ve diğer liderler arasında kilit meseleler üzerinde yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle resmi bildiri yayınlanmamıştı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İngiltere'te giderken Air Force One uçağında VOA'e yaptığı açıklamada G-7 zirvesi sonunda bir bildiri yayınlanmasının beklendiğini kaydetti. Üç gün sürecek G-7 toplantıları, İngiltere'nin güneybatı ucundaki Cornwall bölgesinde bulunan sahil kasabası St. Ives'da, Carbis Bay Oteli ve Tregenna Kalesi Oteli'nde yapılacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG