Erişilebilirlik

Biden Önce Milletvekilleriyle Görüştü


Dün İstanbul’a gelen Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, bugün İstanbul’da siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Görüşmeye Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu ve Mardin milletvekili Orhan Miroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Mersin milletvekili Fikri Sağlar ile Halkların Demokratik Partisi’nden Kars milletvekili Ayhan Bilgen, Ağrı milletvekili Leyla Zana ve Diyarbakır milletvekili Altan Tan katıldı.

Ayhan Bilgen: Biden, çatışmalarda sivillerin zarar görmesini kabul edilemez buldu

Görüşmeye katılanlardan Ayhan Bilgen, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Joe Biden’ın önce katılımcı milletvekillerinin Suriye, Kürt sorunu ve IŞİD hakkındaki görüşlerini dinlediğini ardından da kendi değerlendirmelerini paylaştığını söyledi.

Ayhan Bilgen, ‘‘ABD Başkan Yardımcısı, Kürt sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladı. O bölgede yaşanan çatışmalarda sivillerin zarar görmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. PYD’nin IŞİD’le etkin bir mücadele yürüttüğünü ve ABD’nin IŞİD’le mücadelesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. PYD ile PKK’yı eş tutmadığını da belirtti. Ayrıca Suriye’de geçiş hükümeti kurulmasını da desteklediklerini söyledi’’ dedi.

MHP daveti geri çevirdi

Meclis’te grubu bulunan dört siyasi partiden üçü ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın davetini kabul ederken Milliyetçi Hareket Partisi daveti geri çevirdi. MHP Grup Başkan Yardımcısı Oktay Vural, ‘‘kendi irademizle, neyi nerede, hangi zeminde tartışacağımıza kendimiz karar veririz. Bir yabancı siyasetçinin, ABD Başkan Yardımcısının böyle bir zemini oluşturma çabasını doğru bulmadık. Toplantıya katılım profili ve ele alınacak konuya bakıldığında, bu bize Kürt meselesi ekseninde ortak zemin arayışı gibi göründü” dedi.

Vural, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’nin milli meseleleri ve dış konulardaki görüşlerini böyle bir platformda değil de ‘doğrudan öğrenmek istemesi halinde’ ise görüşmeye hazır olduklarını belirtti.

Biden Türkan Elçi, Rakel Dink ve Dilek Dündar'la görüştü

ABD Başkan Yardımcısı siyasetçilerle yaptığı görüşmeden sonra Diyarbakır’da iki ay önce silahla öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, 2007’de öldürülen Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ve cezaevinde bulunan Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’la bir araya geldi.



STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG