Erişilebilirlik

Biden Enflasyonu Düşürme Yasası'nı İmzaladı


ABD Başkanı Joe Biden iklim değişikliğiyle mücadele ve reçeteli ilaçların fiyatlarının düşürülmesini öngören 430 milyar dolarlık Enflasyonu Düşürme Yasası’nı imzaladı. Yasa Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesinde Başkan Joe Biden için önemli bir siyasi kazanım olarak görülüyor.

Tasarıyı imzalamak üzere tatil yaptığı Güney Carolina'dan başkent Washington'a gelen Başkan Biden tasarıyı imzalarken yaptığı konuşmada, "Bu mesele gelecekle ilgili. Amerikalı ailelere ilerleme ve refah getirmekle; Amerikan halkına demokrasinin Amerika'da hala işlediğini göstermekle ilgili" ifadelerini kullandı.

Başkan Biden'ın imzasıyla yasalaşan tasarı hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da kabul edilmişti.

Beyaz Saray'da yapılan imza törenine Senato'daki Demokratlar'ın lideri Chuck Schumer'in yanı sıra tasarının geçmesinde desteği önemli olan West Virginia Senatörü Joe Manchin de katıldı.

Demokrat Senatör Manchin Beyaz Saray'ın talep ettiği daha kapsamlı paketin bazı unsurlarını bloke etmişti. Başkan Biden tasarıyı imzaladığı kalemi de Senatör Joe Manchin'e verdi.

Biden'dan Cumhuriyetçiler'e eleştiri

Başkan Biden imza töreninde yaptığı konuşmada, "Bu tarihi anda Demokratlar Amerikan halkının yanında yer alırken Cumhuriyetçiler özel çıkarların yanında yer aldı. Kongre'deki Cumhuriyetçiler'in her biri bu tasarıya karşı oy kullandı" dedi.

Demokratlar yasanın federal açığı azaltacağını, sera gazı emisyonlarını düşüreceğini, sağlık sigortası sistemi Medicare’in yaşlılar için daha düşük ilaç fiyatları için müzakere etmesini sağlayacağını ve milyar dolarlık şirketlerle varlıklı kesimin payına düşen vergiyi ödemelerini sağlayacağını belirtiyor.

Cumhuriyetçilerse kurumlar vergisini artırarak istihdama darbe vuracağı, hükümet harcamalarını artırarak enflasyonu daha da tetikleyeceği ve yeni ilaçların geliştirilmesini engelleyeceğini savunarak tasarıya karşı çıkıyor.

Büyük ve karlı şirketlere asgari kurumlar vergisi

Yasa kapsamındaki yatırımların ana gelir kaynağı, büyük ve karlı şirketlerin vergi borçlarını sıfıra indirmek amacıyla İç Gelir Hizmeti (IRS) yasasını kullanmalarını engellemek üzere getirilen yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi olacak.

Tasarı elektrikli araç almak isteyenlere de 7,500 dolarlık vergi indirimi getiriyor. Tüketicilerin vergi indiriminden faydalanması için araçların Kuzey Amerika’da montajlanmış olması gerekiyor.

Ara seçimler öncesi Demokratlar için kazanım

Demokratlar yasanın seçmenlerin 2024 başkanlık seçimi öncesinde Kongre’deki güç dengesini belirleyecek olan ve Kasım ayında yapılacak ara seçimlerde ellerini rahatlatmasını umuyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın yasanın ayrıntılarını ve hayata etkilerini halka anlatmak üzere çeşitli eyaletleri ziyaret etmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG